Ерик-Еманюел Шмит
Любовна отрова

Автор
Ерик-Еманюел Шмит
Заглавие
Любовна отрова
Издателска поредица
Безкрайна проза
Тип
роман
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Проза
Преводач
Зорница Китинска
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2015
Редактор
Саня Табакова
Оформление на корица
Лъчезар Владимиров
Издател
Леге Артис
Град на издателя
Плевен
Година на издаване
2015
Печат
„Артграф“ — София
Носител
хартия
Излязла от печат
декември 2015
Печатни коли
12
Формат
19×12
Брой страници
192
Подвързия
мека
Цена
10 лв.
ISBN
978-954-8311-69-4
УДК
840-31
Анотация

Както и в „Любовен еликсир“, и в този роман авторът материализира идеи от класическо произведение, в случая „Ромео и Жулиета“, свързвайки го с трудностите при съзряването — тема, която обича и разработва в други свои произведения.
Четири „най-добри приятелки в света“ преживяват бурята на първата любов, първите предателства, първите рани. Всяка от тях обича, мрази, пише дневник и се бори едновременно за и срещу надигащата се в нея зрелост.
В училищната театрална група за края на годината те ще участват в постановка на „Ромео и Жулиета“. Но кой е Ромео? Защо Жулиета е такава? Къде свършва театърът и започва реалният живот?…
Всичко е така объркано — обичайно за майсторското перо на Шмит, който смята за свое истинско призвание театъра.
Има само два глагола, които със сигурност мога спрегна в бъдеще време — ще обичам, ще умра. Затова, съобщавам ви — преди да умра, ще съм обичала много!

Информация за автора

Ерик-Еманюел Шмит (1960) е един от най-успешните съвременни френски драматурзи, носител на Голямата награда за театър и за цялостно творчество на Френската академия (2001)и на „Гонкур“ за разкази (2010).
Освен чрез поставяните пиеси, в България Шмит е популярен благодарение на изданията на „Леге Артис“: романите Евангелие според Пилат, Одисеи from Багдад, Сектата на егоистите, Моят живот с Моцарт; Жената с огледалото, Папагалите от площад Арецо, Любовен еликсир, поредицата „Кръговрат на незримото“: Оскар/Гoсподин Ибрахим / Миларепа/Синът на Ной/ Десетте деца, които г-жа Мин никога не беше имала, сборниците с разкази Одет Тулмонд, Мечтателката от Остенде; Концерт в памет на един ангел, Двамата господа от Брюксел, и с пиеси Театър-1 и Театър-2.

Бележки

Празни страници: 4 и 191.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Eric-Emmanuel Schmitt
Le poison d'amour (2014)

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии

Корици 4