Цанко Живков
Златоустият Григорий Петров

Автор
Цанко Живков
Заглавие
Златоустият Григорий Петров
Други автори
Константин Еленков (предговор)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Религия и парарелигиозни учения и практики
Художник
проф. Румен Скорчев
Коректор
Цветана Петрова
Предпечатна подготовка
Ивайло Живков
Издател
5 звезди
Година на издаване
2007
Печат
„Кронос“
Други полета
Книгата се издава с благосклонната подкрепа на семейство Надежда и Аспарух Панови.

Институтът „Хувър“ към Станфордския университет в Калифорния, САЩ, притежава произведения на Григорий Петров, както и копие от ръкописа на тази книга.
Носител
хартия
Формат
84/108/32
Брой страници
368
Подвързия
мека
Цена
10 лв.
ISBN
978-954-313-039-9
Анотация

В средата на IV век императорът Теодосий II изпратил войска да накаже с меч и огън жителите на метежна Антиохия, разрушили царските статуи. Йоан Златоуст убеждавал колебаещия се епископ Флавин да отиде при императора и измоли милост за народа на Антиохия с думите:
— Един човек, въодушевен от свята цел, е достатъчен да спаси цял народ!
Така и станало, кръвопролитието било избягнато.
Този пример за отговорността и предназначението на духовника — народен пастир е посочил Григорий Петров в откритото си писмо „Моето верую“ до московския митрополит Антоний по повод на обвиненията, че вършел разколническа дейност спрямо руската църква и държава.
„Един човек, въодушевен от свята цел“, наистина може да извърши чудеса, да преобърне съдбата на цели народи. Тия думи до голяма степен се отнасят и за живота и делото на самия Григорий Петров, работил като нов апостол на Христа в Русия, Финландия, Сърбия и България в края на XIX и началото на XX век и оставил светла диря в душите и сърцата на милиони хора. В настоящата книга сме се опитали да го представим с основните му трудове и деяния — този „златоуст на православието“, както са го наричали.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на

Корици 2