д-р Бенджамин Спок, д-р Майкъл Б. Ротънбърг
Грижи за бебето и детето

Автор
д-р Бенджамин Спок, д-р Майкъл Б. Ротънбърг
Заглавие
Грижи за бебето и детето
Език
български
Поредност на изданието
първо (грешно)
Категория
Грижи за детето
Преводач
Стоянка Сербезова, Ели Жак Леви
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1993
Редактор
проф. д-р Здравко Станчев
Рецензент
проф. д-р Иван Киров
Оформление на корица
Константин Жеков
Компютърна обработка
„Абанос“ ООД — София
Издател
Абагар Холдинг ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
1993
Адрес на издателя
ул. „Гогол“ 23
Печат
ДФ „Абагар“ — В. Търново
Други полета
Издателската информация е на стр.633, след нея, от стр.635 до края е оставено място за „Бележки на родителя“.

Първо издание за България е от 1973 година на Медицина и физкултура.
Носител
хартия
Брой страници
640
Подвързия
мека
Цена
60 лв.
С илюстрации
да
ISBN
954-8004-75-5
УДК
613.9(035), 613.22(035)
Анотация

Доктор Спок — преработено и осъвременено издание за деветдесетте години
Бестселър на века
Основна книга за родители


Поколения родители са разчитали на класическия бестселър на д-р Спок „Грижи за бебето и детето“. Той все още е най-достоверният източник, най-авторитетният и сигурен справочник за родители. Съвместно с педиатъра и детския психиатър д-р Майкъл Б. Ротънбърг д-р Спок е осъвременил книгата си, за да отговаря на промените и предизвикателствата на 90-те години. Реорганизирана за по-бързи и по-лесни справки, с много нови и разширени глави, книгата включва най-съвременни съвети и информация за теми, като:
• кърмене: най-новите подходи с проверени техники за работещи майки
• цезарево сечение
• самотен родител, повторен брак и „съчетани“ семейства
• разговори с детето за секса, противозачатъчните средства, хомосексуалността, злоупотребата с алкохол и наркотици и за СПИН
• ходене на работа и грижи за детето
• общи медицински въпроси и отговори за ваксината против коклюш, за подсичането, за диарията при бебетата, за сколиозата и акнето
• пътуване с деца
• графици за имунизации, препоръки за приемане на витамини и изготвяне на менюто
В книгата ще намерите всички безценни, проверени от времето съвети на д-р Спок, включително и най-съвременните медицински процедури и открития, свързани с грижите за детето. Написана за родителите на 90-те години, тази значителна класическа творба ще им помогне с увереност и радост да се справят с многото предизвикателства и задължения.

Информация за автора

Бенджамин Спок, д-р мед., е практикувал педиатрия в Ню Йорк от 1933 г. до 1947 г. След това става преподавател по медицина и изследовател в клиниката „Майо“ в Университета в Питсбърг и в университета „Уестърн ризърв“ в Кливланд. Написал е единайсет книги. Д-р Спок е политически поддръжник на каузи, които са от жизнено значение за децата: разоръжаване, грижи за децата в детските градини, обучение, жилищни условия и медицинско обслужване. Има двама сина, заварена дъщеря и четирима внуци. Жена му Мери Морган е допринесла много за петото и шестото издание на книгата.
„Грижи за бебето и детето“ е преведена на трийсет и девет езика и от първото й издание през 1946 г. досега от нея са продадени 40 млн. екземпляра в целия свят.

Майкъл Б. Ротънбърг, д-р мед., е педиатър и детски психиатър. От 1957 г. съчетава тези две области на медицината в работата си с децата и с техните семейства. Известен е в цялата страна като защитник на децата, който работи със законодатели, родители, учители и здравни работници. Д-р Ротънбърг преподава в Медицинския факултет на Вашингтонския университет и е консултант в Медицинския център към Вашингтонския университет в Сиатъл. Има трима сина и четири внучки. Живее със съпругата си Джоу в Клинтън, щата Вашингтон. Д-р Ротънбърг и д-р Спок се запознават през 1955 г. От 1983 г. работят заедно върху книгата „Грижи за бебето и детето“.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Веnjamin Spock, Michael B. Rothenberg
Dr. Spock's baby and child care

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии
Промени
Чужди рафтове

Корици 2