Конст. Иречекъ
Княжество България • Часть 1

Записът е непълен. (Липсва задна корица)

Автор
Конст. Иречекъ
Заглавие
Княжество България
Заглавие на том
Часть 1
Подзаглавие
Негова повърхнина, природа, население, духовна култура, управление и новѣйша история
Второ подзаглавие
Българска държава
Тип
Историография
Език
български
Категория
История
Жанр
История
Преводач
Ек. Каравелова
Език, от който е преведено
немски
Издател
Хр. Г. Дановъ
Град на издателя
Пловдивъ
Година на издаване
1899
Печат
Хр. Г. Дановъ
Носител
хартия
УДК
949.72.051, 308(497.2)
Информация за автора

Константин Йозеф Иречек (24 юли 1854 — 10 януари 1918) е чешки историк и български политик. Той е автор на първия академичен труд по история на България, а през 1881 — 1882 г. е български министър на народното просвещение.

Дисертацията на Иречек, озаглавена „История на българите“, е написана с подкрепата на много българи, между които и Марин Дринов. Тя е публикувана на чешки и немски през 1876 г. и на руски през 1878 г., като претърпява няколко български издания (1886, 1888, 1929). Този труд е първата цялостна българска научна история. Тя обхваща периода от древността до 1875 г., но Иречек продължава да работи по темата до смъртта си. В отделен том „История на българите“ (1939 г., посмъртно) са издадени неговите многобройни бележки, допълнения и нови материали.

Големи са заслугите на Константин Иречек за организиране на учебното дело в България, за създаване на редица културни институти и опазването на българската старина. Той е сред инициаторите за възобновяването на дейността на Българското книжовно дружество в София, като от 1884 г. е негов редовен член. Извършва няколко обиколки из страната с научна цел.

Съдържание

Прѣдговоръ на авторътъ — стр. I—IV
Прѣдговоръ на прѣводачътъ — стр. V—VI
Княжество България. Часть 1 — стр. 1

Бележки

Пълно описание: 25 см. / Ч. 1: Българска държава / Прев. Ек. Каравелова. — VI, 432 с., 1 к.

Информация за преводача: Екатерина Каравелова (21 октомври 1860 — 1 април 1947) е българска обществена деятелка, учителка, писателка и преводачка. Пише политически фейлетони, литературна критика, преводи. На страниците на в. „Търновска конституция“ излизат нейните подлистници под различни псевдоними. Владее руски, френски и немски. Превежда Толстой, Достоевски, Юго, Мопасан, Флобер, Дикенс и др. През 1889 г. Петко Каравелов под псевдонима Камен Чернев основава „Библиотека Св. Климент“. Две трети от преводите там са на Екатерина Каравелова.

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
Пълно описание, УДК – COBISS.
Информация за автора – Уикипедия (Константин Иречек).
Информация за преводача – Уикипедия (Екатерина Каравелова).
Връзки в Мрежата
Библиографии Енциклопедии

Корици 1