Еужени Котон
Фамилия Кюри

Автор
Еужени Котон
Заглавие
Фамилия Кюри
Издателска поредица
Библиотека „Портрети“
Тип
биография
Националност
френска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Биографии и автобиографии
Преводач
Боряна Цачева-Статкова
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
1968
Редактор
Стефан Илиев Габраков
Художествен редактор
Владислав Паскалев
Коректор
Милка Войникова
Оформление на корица
Кънчо Кънев
Издател
ДИ „Наука и изкуство“
Град на издателя
София
Година на издаване
1968
Печат
„Георги Димитров“, София
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
5.I.1968 г.
Подписана за печат
19.IV.1968 г.
Печатни коли
13,25
Издателски коли
11,90
Формат
59/84/16
Код / Тематичен номер
617
Номер
539 (092)
Издателски №
16207/III-4
Брой страници
172
Подвързия
твърда с обложка
Цена
1,61
УДК
539.16(092), 92Кюри, 92Жолио-Кюри
Анотация

Авторката е известна френска общественичка, публицистка, дългогодишна деятелка от международен мащаб. Книгата представлява хронологичен поетичен, художествен разказ за живота на Мария, Пиер, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри, предаден от наша прогресивна съвременница. Наред с автентичните факти, отнасящи се до интересния и пълен с изненади и успехи живот на Кюри, авторката публикува множество писма и документи, свързани с живота на двете поколения Кюри, с откриването на радия, получаването на трите Нобелови награди и др. Изобилстват и цитати от изказвания на видните френски учени Кюри, извадки от техни дневници и публикации.
Произведението на Котон е написано художествено и увлекателно, но същевременно и научно обосновано. Това е едно интересно и прекрасно четиво за най-широк кръг читатели.

Информация за автора

Еужени Котон е родена на 13.X.1881 г. в село Шарен Маритим, Франция, където завършва първоначалното си образование. Успешното завършване на лицей й дава възможност да се запише във Висшето педагогическо училище в Севър. Тук младата студентка се запознава с Мария Склодовска-Кюри, която чете лекции по физика в същото учебно заведение. Това запознанство оказва огромна роля върху развитието и цялата следваща жизнена дейност на Еужени Котон, която е завладяна от високо издигнатата личност, богатата ерудиция и големия интелект на тази необикновена жена, майка и учена. По-късно тя става преподавател, а след това и директор на това училище. В 1913 г. се омъжва за известния френски физик Еме Котон и въпреки че става майка на три деца, с неотслабваща енергия продължава научната си и педагогическа дейност и през 1923 г. става доктор на физическите науки. През 1934 г. Е. Котон е наградена с ордена на Почетния легион. През време на Втората световна война заедно с мъжа си и сина си тя се включва във френското народно съпротивително движение. След освобождението на Еужени Котон е поверено ръководството на създадения още през време на окупацията Съюз на френските жени.
На Международния конгрес на жените, състоял се в Париж през 1945 г., тя единодушно е избрана за председателка на новосъздадената Световна демократична федерация на жените, на който пост остава близо четвърт век.
За нейната енергична и всеотдайна дейност в защита на мира през 1951 г. голямата учена и общественичка е удостоена с Международна ленинска награда за укрепване на мира между народите.
Пламенната последователка на Мария и Пиер Кюри почива през 1967 г. Името на Еужени Котон ще остане завинаги символ на предана и всеотдайна борба за постигане на най-светлите идеали на хората от целия свят.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Eugenie Cotton
Les Curie et la radioaktivite (1966)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 5