Лорънс Дърел
Клия • част четвърта

Автор
Лорънс Дърел
Заглавие
Клия
Заглавие на том
част четвърта
Подзаглавие
Александрийски квартет
Издателска поредица
Александрийски квартет №4
Авторска серия
Александрийски квартет №4
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Екзистенциален роман, Интелектуален (експериментален) роман, Любовен роман, Роман за съзряването, Съвременен роман (XX век)
Теми
XX век, Линеен сюжет с отклонения, Модернизъм, Неореализъм, Поток на съзнанието, Психологизъм, Психологически реализъм, Четиво за възрастни
Преводач
Иглика Василева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2000
Редактор
Евгения Мирева
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Евгения Мирева
Оформление на корица
Иван Тодоров Домузчиев
Предпечатна подготовка
AMG Adv.
Издател
ИК „Кръгозор“
Град на издателя
София
Година на издаване
2010
Адрес на издателя
ул. „Светослав Тертер“ 2
Печат
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“ ООД
Други полета
© Иглика Илиева Василева, превод
© Иван Тодоров Домузчиев, дизайн на корицата
Носител
хартия
Излязла от печат
23.11.2010
Печатни коли
16,5
Формат
60/90/16
Брой страници
264
Подвързия
твърда
Цена
18 лв.
ISBN
978-954-771-243-0
УДК
820-31
Анотация
„Александрийски квартет“ на най-големия стилист на британската литература, Лорънс Дърел, е тетралогия за мистерията на човешката душа, за любовта и страстта, за спомените и познанието, постижимо от хората.
Всеки роман от тази необикновена и екзотична поредица разказва историята на любовта и човешките взаимоотношения от различна гледна точка и набляга на един от четиримата главни герои — „Жюстин“, „Балтазар“, „Маунтолив“, „Клия“.
Самият древен и мистичен град, Александрия, е петият главен герой. В него малко преди Втората световна война се събират героите на четирите романа…

„Клия“

В първите три части на „Александрийски квартет“ събитията се случват в реда, в който за пръв път са станали важни за автора. „Клия“ е тяхно хронологично продължение. Може ли някой да каже какво е съвършенството? Дойде ли времето да сложим ред сред хаоса на чувствата си?

Когато си влюбен в една от неговите обитателки, градът се превръща във вселена. Цяла една нова Александрия се роди пред очите ми благодарение на Клия, която опресни старите ми спомени и тяхното значение, както и полузабравената атмосфера, освежи багрите и предишната история на града, предишната му биография бе подменена с нова.
Да, един ден открих, че изписвам с треперещи ръце онези три думи, с които, откакто свят светува, започва всеки разказвач, дръзнал да прикове вниманието на своите земляци. Думи, които само въвеждат старата история за един поумнял писател. Написах: „Имало едно време…“

„Александрийски квартет“ преоткрива модерния роман. Тук са събрани всички човешки истории, всичко ви очаква, за да ви възпламени, всички са прекалено важни, никой и нищо не може да бъде пренебрегнато.
Информация за автора
Лорънс Дърел (1912–1990) е един от най-обичаните и уважавани британски автори, въпреки че той се определя по-скоро като космополит. Животът и творчеството му бележат целия XX век. Тетралогията „Александрийски квартет“ е най-забележителното му произведение, за което мнозина смятат, че Дърел заслужава да спечели Нобелова награда за литература.
Рекламни коментари
Една от литературните сензации на ХХ век. Предизвикателен, емоционален и поетически шедьовър!
Бележки за изданието, от което е направен преводът
© Lawrence Durrell, 1960
The Alexandria Quartet:
Clea
First publishing in 1960
Faber and Faber Limited, London
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 3