Мо Йен
Промяната

Автор
Мо Йен
Заглавие
Промяната
Тип
роман
Националност
китайска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Биографии и автобиографии
Преводач
Надя Баева
Консултант
София Катърова
Художник
Стефан Касъров
Коректор
Станка Митрополитска
Предпечатна подготовка
„Ибис“
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
„Симолини“
Други полета
Мо Йен — псевд. на Гуан Мойе.
Носител
хартия
Излязла от печат
25.02.2013
Печатни коли
8,5
Формат
84×108/32
Брой страници
136
Подвързия
мека
Цена
12 лв.
ISBN
978-619-150-108-3
УДК
895.1-31
Анотация

„Промяната“ е роман, дегизиран като автобиография, или може би обратното — автобиография, прикрита под формата на роман, в който Мо Йен персонализира политическите и социалните промени, настъпили в родината му през последните десетилетия. За разлика от повечето повествования, отзвук на конкретни политически събития, които достигат до нас от Китай, „Промяната“ е поглед към динамиката на страната откъм нейните низини. Като се придвижва ту назад, ту напред във времето и се фокусира върху най-дребни детайли, Мо Йен вдъхва живот на своя разказ, предавайки въздействието на значими, животопроменящи събития върху съдбата на обикновените граждани.

„Като смесва фантазия с реализъм, исторически със социални перспективи, Мо Йен създава свят, който в сложността си ни напомня за творбите на Уилям Фокнър и Габриел Гарсия Маркес, като същевременно използва за опорна точка древната китайска литература и устната традиция.“
Нобелов комитет за литература

Информация за автора

Мо Йен (псевдоним на Гуан Мойе) е китайски писател, автор на романи и разкази. Авторитетното списание „Тайм“ пише за него: „Той е един от най-известните, най-забраняваните и най-пиратстваните автори на съвременен Китай“. Наричат го също така китайския отговор на Кафка и Джоузеф Хелър. През 2012 г. е удостоен с Нобеловата награда за литература за постиженията му на писател, който с рядко майсторство смесва фолклор, история и съвременност.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Mo Yan
Change (2010)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2