Анжел Вагенщайн
Сбогом, Шанхай

Автор
Анжел Вагенщайн
Заглавие
Сбогом, Шанхай
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Българска историческа проза
Художник
Стефан Касъров
Коректор
Любов Йонева
Предпечатна подготовка
„Ибис“
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2009
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
„Абагар“ — В. Търново
Носител
хартия
Излязла от печат
28.04.2009
Печатни коли
22,5
Формат
84×108/32
Брой страници
360
Подвързия
твърда
Цена
15 лв.
ISBN
978-954-529-675-8
УДК
886.7-31
Анотация

Една малко известна страница от еврейската трагедия през Втората световна война: Шанхайското гето. Около трийсет хиляди бежанци от нацизма, предимно германски и австрийски евреи, търсят убежище в Шанхай — формално все още с ограничения статут на открит град. Там новите му обитатели — в по-голямата си част интелектуалци — изпитват цялата бруталност на японската военщина и горчивината на унижението. Но и силата на солидарността и активното човешко съпричастие.
Сюжетът на романа се развива на фона на исторически събития, реални човешки съдби, документални факти и трепетни чувства — любови вярност, надежди и отчаяние.

Освен в България „Сбогом, Шанхай“ е издаден на френски, немски, английски, руски, италиански, испански, македонски, чешки, полски език и иврит. През 2004 г. романът получи Европейската награда за литература „Жан Моне“, а френското правителство удостои автора му със званията Офицер на Oрдена на изкуствата и литературата и Офицер на Ордена за заслуги.

Трилогията на Анжел Вагенщайн „Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“ е посветена на съдбата европейските евреи през Втората световна война. Освен в България, те са издадени при много голям медиен отзвук в Германия, Франция и Русия, подготвят се издания на английски и други езици. През 2002 г. „Далеч от Толедо“ получи годишната награда на Съюза на българските писатели за роман, както и Международната литературна награда на Сорбоната „Алберто Бенвенист“.
Една малко известна страница от европейската трагедия през Втората световна война: Шанхайското гето. Около тридесет хиляди бежанци от нацизма, предимно германски и австрийски евреи, търсят убежище в Шанхай — формално все още с ограничения статут на открит град. Там новите му обитатели — в по-голямата си част интелектуалци — изпитват цялата бруталност на японската военщина и горчивината на унижението. Но и силата на солидарността и активното човешко съпричастие.
Сюжетът на романа се развива на фона на исторически събития, реални човешки съдби, документални факти и трепетни чувства — любов и вярност, надежда и отчаяние.
„Сбогом, Шанхай“ е издаден в България, Франция, Русия, САЩ, Италия, Испания, в подготовка са изданията на немски и на иврит. През 2004 г. романът получи Европейската награда за литература „Жан Моне“, а френското правителство удостои автора му със званията Офицер на Ордена на изкуствата и литературата и Офицер на Ордена за заслуги.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Анотация - сайтът на издателя и book.store
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2