Никол М. Келби
Бели трюфели през зимата

Автор
Никол М. Келби
Заглавие
Бели трюфели през зимата
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Биографичен роман, Кулнария
Преводач
Антоанета Дончева-Стаматова
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
2012
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Мария Тодорова
Оформление на корица
Иван Тодоров Домузчиев
Предпечатна подготовка
Георги Иванов
Издател
Издателска къща Кръгозор
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. „Светослав Тертер“ 2
Печат
Експертпринт ЕООД
Носител
хартия
Печатни коли
19
Формат
60/90/16
Брой страници
304
Подвързия
мека
Цена
14,00 лв.
ISBN
978-954-771-297-3
УДК
820(73)-31
Анотация

Най-интересната част от всеки живот е онова, което е останало неразказано. Именно оттам започва и моята книга. Елегантният дивак от тези страници — Ескофие, е същият, каквито сме всички ние, щом пред нас се появи чиния. Магьосникът, свещеникът, мечтателят, художникът — това са все нашите най-гладни страни.
А това е единственият факт, който има значение.
Никол М. Келби

Животът на Огюст Ескофие е вълнуваща поредица от прекрасни блюда, срещи с короновани особи и с известни личности от политиката и света на изкуството. Сърцето му е подвластно на две страсти — кулинарията и любовта… към две напълно различни жени: красавицата Сара Бернар — една от най-обожаваните жени и актриси на своето време, и съпругата — независимата и аристократична поетеса Делфин Дафи, чиято ръка Ескофие печели на хазарт… Въпреки че се обичат, Ескофие и Делфин дълги години живеят разделени.

В последната година от живота си, докато пише своите мемоари, Екофие се завръща при Делфин. Тя изисква от него само едно нещо — да създаде блюдо и на нейно име, както е създал за толкова много жени, в това число за Сара Бернар и кралица Виктория. Ала как човек може да пресъздаде сложните пътища на любовта в една-единствена рецепта?! Великият готвач няма никаква представа. С помощта на своенравна млада готвачка, която болезнено много прилича на Сара, Ескофие трябва да преоткрие чувствената сила на храната и да вложи в съставките й своето разкаяние, страдание, прошка и любов… Заедно с него отпиваме от чашата с шампанско в края на живота му, несигурни дали сме готови да приключим с това последно ястие.

Единственият начин да се противопоставиш на забравата е, като готвиш. Едно добре приготвено блюдо внася красота, дълбочина и многообразие в живота. Храната е едно прекрасно вълшебство, а да повярваш във вълшебствата и да ги създаваш, е изключителен и необходим акт.
И така. Мълчаливо. Гответе.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

N. M. Kelby (Nicole Mary Kelby)
White Truffles in Winter (2011)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Анотация - Хеликон.
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2