Гюстав Емар
Бандитите на Аризона

Автор
Гюстав Емар
Заглавие
Бандитите на Аризона
Издателска поредица
Избрани приключенски романи
Тип
роман
Език
български
Категория
Приключенска литература
Жанр
Приключенска литература, Уестърн
Теми
Индианска тематика
Преводач
Борис Миндов
Език, от който е преведено
френски
Редактор
Иван Тренев
Художник
Емилиян Станкев
Художествен редактор
Лили Басарева
Коректор
Магдалена Атанасова
Компютърна обработка
Стефан Узунов
Издател
Тренев & Тренев
Град на издателя
София
Година на издаване
1991
Адрес на издателя
ул. „Свиленица“ 1
Други полета
Премахнат е номера на издателската поредица, той като издателят във всяка нова книга подава различен номер.
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
м. октомври 1991 г.
Излязла от печат
м. ноември 1991 г.
Формат
32/84/108
Брой страници
176
Подвързия
мека
Цена
10,98 лв.
УДК
840-93-31
Анотация

Книга, която се чете на един дъх, книга за Аризона — някогашната провинция на Мексико — Сибола, което ще рече Земя на бизоните, страна на зловещи легенди, на свирепи зверове и неукротими команчи, апахи, поуни, горски скитници и трапери, страна на жестоки метиси, крадци и убийци, страна на неизброими богатства, върху които са се нахвърлили безпощадни банди.
Незабравими ще останат за младия читател срещите му както с трапера, наречен неслучайно Безследни, с индианския вожд Синия облак и с най-прелестното създание на Аризона — доня Лусия. Накрая, както във всички романи на знаменития Гюстав Емар — Доброто ще победи.

Информация за автора

Гюстав Емар е роден на 13 септември 1818 година. През 1830 година, дванадесетгодишен, той се отправя за Америка като корабен юнга с рожденото си име Оливие Глукс. Привлечен от неповторимата красота на прериите, от могъществото на дивата природа, от бита и живота на индианците, той се слива с тяхната съдба за осемнадесет години; става храбър ловец и безстрашен изследовател, през цялото време живее с индианците и бива осиновен от голямо и силно племе. Като ловец на бизони язди мустанга си заедно със сиусите, губи се из пустинята Дел Норте, постоянно на косъм от смъртта, от коловете за изтезания, с които си служат апачите. При Магелановия проток патагонците го превръщат в роб, успява да избяга след големи усилия, прекосява пампасите, бори се с пантери, ягуари и бандити. Не отминава и бразилските джунгли, какво ли не опитва — става и миньор, и трапер, и войник — от Кордилерите до бреговете на двата океана. Посещава и Испания, и Кавказ, и Турция, връща се в родината си по време на революцията от 1848, но скоро се озовава в Мексико.
Неочаквано тежко заболяване го изпраща в приюта „Света Ана“, където той умира в мъки и, като всеки голям писател, без съзнанието, че е безсмъртен.
Оставя поредицата знаменити романи „Арканзански трапери“, „Следотърсачи“, „Пирати на прериите“, „Девствената гора“, „Бандитите на Аризона“… Всички тези прекрасни изповеди, които „Тренев & Тренев и си-е“ има амбицията да издаде в идещите години.
„Бандитите на Аризона“ е роман, публикуван през 1882 година за първи път, а у нас е издаван преди много години, но значително съкратен.
Всичко излязло изпод перото на знаменития писател днес по достойнство е оценено не само от родната му Франция, но и от милионите любители на приключенските четива по целия свят.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Gustave Aimard
Les Bandits de l’Arizona (1881)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2