Венко Марковски
Легенда за Гоце

Автор
Венко Марковски
Заглавие
Легенда за Гоце
Подзаглавие
Народна трагедия
Тип
Пиеса
Език
български
Категория
Българска драматургия
Жанр
Историческа драма
Теми
Нова българска литература (кр. на XIX-XXI в.)
Художник
Иван Кьосев
Художествен редактор
Васил Йончев
Технически редактор
Радка Пеловска
Коректор
Лиляна Малякова
Издател
Народна култура
Град на издателя
София
Година на издаване
1970
Адрес на издателя
ул. Гр. Игнатиев 2-а
Печат
Държ. полиграфически комбинат Дим. Благоев
Носител
хартия
Литературна група
IV
Дадена за набор/печат
30.VIII.1969
Печатни коли
7
Издателски коли
7
Формат
65×92/16
Номер
Б-1
Поръчка
1333
Издателски №
127 (2570)
Цена
1,30
УДК
886.7-2
Информация за автора

Вениамин (Венко) Миланов Тошев (5 март 1915 — 7 януари 1988) е български и македонски писател, основоположник на македонската литература, останал известен с псевдонима Венко Марковски, даден му от Теодор Траянов. Войнстващ македонист от 1941 година, по-късно Марковски се връща към българщината и става ярък критик на методите, с които се изгражда македонската нация в Социалистическа република Македония. Той е академик на БАН от 1979 г. и народен деятел на културата.
Още с идването си в София, младият поет е забелязан от македонската българска емиграция, а в списанието „Илюстрация Илинден“ са отпечатани негови стихове — те са написани както на родния му диалект, така и на литературен български език. Отзивите за творбите на Венко Марковски са добри. Високо е отличена творбата „Акорди на вечността. Данте Алигиери“ (сонетен венец). Теодор Траянов отбелязва, че „…сонетният венец на младия Венко Марковски е наистина едно голямо поетическо постижение…“ Този успешен дебют е последван от първата книга на поета, „Народни бигори“ (1938 г.), чийто предговор е написан от академик Стефан Младенов, който споменава „…българското открай време Скопие ни дава един поет, който пише еднакво свободно и на своя роден южно-скопско-велешки говор, и на общобългарския литературен език.“
„Кръвта вода не става“ показва Венко Марковски в стихията му на борец за истината. Повод за написването на книгата е излизането на тритомната т.нар. „История на македонския народ“ (Скопие, 1969), пълен с противоречия основополагащ документ на македонизма въобще.

Бележки

Физическо описание: 112 с. ; 25 см.

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
Виж „Връзки в Мрежата“:
1. Физическо описание, УДК — COBISS.
2. Информация за автора — Уикипедия.
Връзки в Мрежата
Библиографии Енциклопедии

Корици 2