Виктория Бешлийска
Глина

Автор
Виктория Бешлийска
Заглавие
Глина
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни български романи и повести
Редактор
Виктория Иванова
Коректор
Вихра Манова
Оформление на корица
Радослав Донев
Компютърна обработка
Станимира Вълева
Издател
СофтПрес ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2020
Адрес на издателя
ул. „Данаил Дечев“ 6
Печат
ФолиАрт ООД
Други полета
Захари Иванов — глинено пано за корицата
Кристина Димитрова — графични елементи в книгата
Невена Рикова — графичен елемент на корицата
Носител
хартия
Излязла от печат
07.12.2020
Печатни коли
23
Формат
60/84/16
Брой страници
368
Подвързия
мека
Цена
18,99 лв.
ISBN
978-619-151-634-6
Анотация
Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.

Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.

Направени сме не от думи, а от кал.
Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.
Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.

Тя е Жара — с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико — майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх — въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.
Информация за автора
Виктория Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Днес професионалният й път е свързан с маркетинга. Автор е на „По дирите на думите“ — блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории. „Глина“ е дебютният роман на Виктория, в който са втъкани много от думите, представени в блога.
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Книжарници

Корици 2