Пърл Бък
Източен вятър, западен вятър

Автор
Пърл Бък
Заглавие
Източен вятър, западен вятър
Издателска поредица
Златна колекция XX век №10
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
четвърто (не е указано)
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Боян Дановски
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1939
Художник
Click Art
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд или 24 часа.
Носител
хартия
Брой страници
190
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-103-3, 84-9819-031-2
УДК
820(73)-31
Анотация

„След като свърши, тя уши цял куп чуждоземни дрешки, каквито не бях виждала досега. Толкова прости и изящни! Учуди ме въздушнолекият плат. Мънички ръкавки бяха прикрепени към една дълга рокличка, подобна на поличка с дантели, по-тънки от бродираните. А платът, макар и не копринен, беше лек като пара. Запитах я:
— Кога ще го обличате така?
Тя се усмихна и бързо ме потупа по бузата. Колко е мила и сладка сега, когато е радостна!
— Шест дни от седмицата той ще бъде дете на баща си, но на седмия ще го обличам в лен и дантели и ще бъде американец!
После изведнъж стана важна.
— Отначало мислех, че ще мога да го направя истински китаец, но сега виждам, че ще трябва да му дам и нещо малко от Америка, защото ще бъде и мой. Той ще принадлежи на двата края на света, сестричке — на вас и на мен едновременно.
Отново й се усмихнах. Сега разбирам как е могла да спечели сърцето на брат ми и така здраво да го държи!“

Романът „Източен вятър, западен вятър“ е ценен, защото в него се разказва увлекателно за сблъсъка и съжителството между различните култури. В тази книга за любовта и семейството се преплитат две линии — отношенията между съпрузи от различни култури и техните връзки с родителите на главната героиня. Отначало издателите не са искали да публикуват романа — те не вярвали, че животът в Китай ще е интересен на американските читатели. Но книгата е привлекателна, важна е за читателите и поради тези причини за кратко време я издават много пъти.
В романа се разказва за красивата млада китайка Куей-Лан — за нейния брак и отношенията й със семейството на брат й и с родителите й. Куей-Лан, възпитана в лоното на традиционната китайска култура, живее във време, когато западното влияние в Китай се засилва. Нейният съпруг е лекар и е със западно образование. Основните причини за проблемите в брака се коренят в различните културни модели на младата двойка.
Подобни проблеми причиняват и сблъсъка между семейството на по-големия й брат и неговите родители. Брат й, който е живял в САЩ, се връща оттам женен за американка.
Той не се съобразява с факта, че родителите са му избрали китайско момиче за съпруга. Те не приемат чужденката и му дават пари, за да я изпрати обратно в Америка. Той не се съгласява, напуска къщата на родителите си и заживява щастливо с жена си, макар и беден. Книгата доказва, че ако сме толерантни и емпатични, можем да открием и възприемем най-доброто от другите култури и да живеем щастливо.

Информация за автора

Писателката Пърл Бък е американка. Родена е на 26 юни 1892 г. в Хилсбъроу (щата Вирджиния). Баща й е бил затворен и суров човек, който дълги години превеждал Библията от гръцки на китайски език. Майка й е била добре образована и културна жена. Няколко месеца след раждането родителите й — протестантски мисионери, се връщат в Китай. В резултат момичето научило китайски, преди да проговори на английски. До деветата си година не се чувствала чужденка в Китай. Бъдещата писателка учи в Шанхай, а след това — в Корнуелския и Йейлския университет. През 1917 г. се омъжва. Първият й публикуван роман е „Източен вятър, западен вятър“ (1930 г.). Следващата година издава книгата „Земя“ (1931 г.), за която получава наградата „Пулицър“. През 1938 г. за творчеството й й присъждат Нобелова премия за литература. Тя е първата американска авторка, спечелила тази световна награда. Дават й я за многостранното епическо описание на китайските селяни и за биографичните й шедьоври. Писателката осиновява девет деца от различни националности. Освен това организира и фонд, целта на който е да помага на деца от Азия. Там тя инвестира много пари, които са използвани за различни благотворителни и образователни цели. Сега организациите й помагат на повече от 100 000 деца. Пърл Бък е и автор на детски романи — „В един прекрасен ден“ (1950 г.), „Рождественско привидение“ (1966 г.) и др. Превела е и класическия китайски роман „всички хора са братя“ (1933 г.). През 1951 г. е избрана за член на Американската академия за изкуства и словесност. Умира на 6 март 1973 г.

Съдържание

Първа част . . . 5
. . . Глава I . . . 7
. . . Глава II . . . 13
. . . Глава III . . . 27
. . . Глава IV . . . 37
. . . Глава V . . . 43
. . . Глава VI . . . 53
. . . Глава VII . . . 61
. . . Глава VIII . . . 69
. . . Глава IX . . . 81
Втора част . . . 87
. . . Глава X . . . 89
. . . Глава XI . . . 103
. . . Глава XII . . . 109
. . . Глава XIII . . . 115
. . . Глава XIV . . . 119
. . . Глава XV . . . 129
. . . Глава XVI . . . 139
. . . Глава XVII . . . 149
. . . Глава XVIII . . . 161
. . . Глава XIX . . . 171
. . . Глава XX . . . 179
. . . Глава XXI . . . 185

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Pearl S. Buck
East Wind, West Wind (1930)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Година на превод: https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1048118244#full
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 5