Джак Керуак
По пътя

Автор
Джак Керуак
Заглавие
По пътя
Издателска поредица
Златна колекция XX век №15
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
четвърто (не е указано)
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременен роман (XX век)
Теми
XX век, Америка, Американска литература (САЩ и Канада), Идеи и идеали, Контракултура, Поток на съзнанието, Път / пътуване
Преводач
Рада Шарланджиева
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1981
Художник
Masahiko Kono/Photonica
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд и 24 часа.
Носител
хартия
Брой страници
382
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-108-4, 84-9819-031-2
УДК
820(73)-31
Анотация

„Побързахме да се върнем в миньорската съборетина. Подготовката за голямата забава кипеше с пълна пара. Момичетата, Бейб и Бети, приготвиха закуски от фасул и кренвирши, после потанцувахме и сериозно нападнахме бирата. След края на оперното представление в къщата ни се стекоха буквално тълпи от момичета. Ролинс, Тим и аз се облизахме. Грабвахме по някое момиче и се понасяхме в танц. Музика нямаше, само танци. Къщата се препълни с народ. Хората носеха бутилки. Ние прескачахме до някой бар и пак се връщахме обратно. Нощта ставаше все по-луда и no-дива. Как исках Дийн и Карло да са тук — едва по-късно осъзнах, че нямаше да се чувстват на място и щяха да бъдат нещастни. Те бяха като човека с тъмничния камък в мрака, който се надига от подземието, опърпаните хипстъри на Америка, едно ново поколение, битниците, към което аз бавно се приобщавах.“

Книгата „По пътя“ е динамитна смес от абсолютна свобода; бохемство; автостопаджийство; превозни средства — автобуси, леки коли, камиони, шофьори, пътувания по цяла Америка, че и Мексико; красавици — блондинки, брюнетки, англосаксонки, мексиканки, сервитьорки, проститутки; много пиене — бира, уиски; много сладолед…
В тази автобиографична книга проследяваме как авторът й (под образа на Сал) се скита като волна птица по Щатите и Мексико — среща се и се разделя с приятели, запознава се с безпризорни, влюбва се и т.н. Безкрайните пътешествия на автостоп и с каквото дойде по целите Щати — микстура от невероятно количество хора, случки и места — са разказани много привлекателно. Тук той подробно описва и приятелите, любовниците и състопаджиите си. Те не подозирали, че Джак е запомнил и най-малките детайли на поведението им, за да ги изобрази в романа си.
Според легендата Керуак написал романа за три седмици — печатен маратон, подкрепен от щедри порции кафе. Той сътворил книгата на рулон вестникарска хартия с дължина 120 фута (около 37 метра). Но след това редакторите на ортодоксалното издателство Viking фризирали бунтарския ръкопис.
Още когато е публикувана, книгата се превръща в хит, а авторът й — в знаменитост. По спомените на очевидец „Жените искат да спят с него, а мъжете — да го набият“. Книгата става душата на битническото движение и е едно от определящите произведения на двадесети век. Оттогава е преведена на много езици.
През май 2001 г. оригиналният ръкопис (120-футовият вестникарски рулон) е продаден за малко повече от 2,4 милиона долара. Така са счупени предишните рекорди за сума, платена за литературен ръкопис.

Информация за автора

Джак Керуак се ражда през 1922 г. в Лоуър, Масачузетс, във френско-канадско семейство. Той не говори на английски до шестата си година. В средното училище става футболна звезда, което му помага да запише Колумбийския университет. Не се подчинява на никого. Служи във военноморските сили на Щатите, но го уволняват след половин година с диагноза параноидна шизофрения.
Става световноизвестен благодарение на романа си „По пътя“, издаден през 1957 г. След успеха на тази книга Керуак публикува серия от подобни творби — „Бродягите Дарма“ (1958 г.), „Доктор Сакс“ (1959 г.), " Унилият пътешественик" (1960 г.), „Биг Сур“ (1962 г.) и други.
Керуак става култова фигура в битническата литература и е пример за много последователи. Литературата и животът в творбите му се сливат в едно екзистенциално цяло — в някакъв хепънинг. За краткия си живот написва около 20 книги — романи, стихове, есета. Още докато е жив, книгите му са преведени на 18 езика. Чете поезия и проза по нощните клубове на Ню Йорк под съпровода на джаз. Често пише за списания — Playboy, Holiday, Esquire. Независимо от имиджа си на бунтар Керуак е политически консерватор. Той например защитава войната във Виетнам.
Пие през цялото време и депресията му се задълбочава. Два пъти се жени за кратко. Третият му брак е със Стела Сампас през 1966 г. Следващата година се връща в родния си град Лоуъл, а през 1968 г. отива да живее в Сейнт Питърсбърг, Флорида. На 21 октомври 1969 г. умира едва на 47 години, разрушен от алкохола и депресията.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Jack Kerouac
On the Road (1957)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Година на превод: https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1092562660#full
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии

Корици 5