Джеймс Елрой
Черната Далия

Автор
Джеймс Елрой
Заглавие
Черната Далия
Издателска поредица
Златна колекция XX век №16
Авторска серия
Ел Ей квартет №1
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
второ (не е указано)
Категория
Трилър
Жанр
Криминална литература, Психологически трилър, Съвременен роман (XX век)
Теми
Америка, Американска литература (САЩ и Канада), XX век
Преводач
Силвия Вълкова
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1999
Художник
Click Art
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд или 24 часа.
Носител
хартия
Брой страници
416
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-109-2, 84-9819-031-2
УДК
820(73)-312.4
Анотация

"Обърнах се и видях мъж с лице, цялото в белези; ръцете му стискаха малки закривени инструменти — инструменти за рязане и човъркане. Докосна бузите си със скалпелите; аз осъзнах къде съм и се протегнах за револвера. Две стоманени остриета се стрелнаха към мен; револверът се изплъзна от кобура и падна на пода.
Отстъпих встрани; остриетата закачиха сакото ми и отрязаха парче от ключицата ми. Ритнах Тилдън в слабините; осквернителят на гробове се присви, изгубил равновесие, после се извърна, скочи напред, блъсна ме и ме събори върху рафтовете на стената. Счупиха се буркани, пръсна формалдехид, разхвърчаха се ужасни парчета плът. Тилдън се метна отгоре ми и се опита да забие скалпелите си в мен. Стиснах китките му и забих коляно в чатала му. Той изсумтя, но не отстъпи, лицето му се приближаваше все повече и повече към моето. Вече само на сантиметри от мен оголи зъби и изтрака с тях; усетих как бузата ми се разкъсва. Пак го сритах с коляно, натискът на ръцете му отслабна, той отново захапа брадичката ми и аз отпуснах ръце. Скалпелите се стовариха на полицата зад мен; потърсих оръжие и напипах голямо парче стъкло. Забих го в лицето на Джорджи точно когато той измъкна остриетата си; изпищя; стоманата се заби в рамото ми.

„Черната Далия“ е роман, в който Елрой свързва убийството на майка си с известен криминален случай от неговото детство. Книгата му веднага постига голям успех.
Бъки Блайхерт, бивш боксьор и дете чудо на лосанджелиската полиция, е персонажът, който разказва историята. Той е с цинично чувство за хумор, много мускулест и значително по-интелигентен от останалите.
Открито е тялото на красивата Елизабет Шорт. Старлетката е позната под името Черната Далия, защото се облича в черно и заради черната й коса. Тя е измъчвана зверски в продължение на много дни — тялото й е изпочупено, в рани, полуразрязано. Това е един от най-известните случаи на неоткрито убийство в историята на Щатите.
Две ченгета — бивши боксьори, много добри приятели и влюбени в една и съща жена, разследват случая. Полицията впряга всички усилия (повече от 100 служители участват в разследването), но той остава неразрешен. Постепенно нещата стават ясни. Намесват се бисексуална хубавица и много богат бизнесмен. Динамичната интрига се развива в Лос Анджелис, Мексико и Бостън. Разликата между ченгетата и криминалния контингент не е много ясна — полицаите са корумпирани, расисти и злоупотребяващи. Книгата е класически кримитрилър, разказващ за страховито убийство и много други престъпления, както и за разни хетеро- и хомосексуални истории. Тонът е циничен, всички участващи са повече или по-малко злодеи. Няколко сюжетни линии са развити около главното действие, описващо ни тотална конспирация. Книгата се възприема лесно — и заради интересното си действие, и заради многобройните си диалози.

Информация за автора

Джеймс Елрой е роден в Лос Анджелис на 4 март, 1948 г. Баща му е бил счетоводител, а майка му — медицинска сестра. Шест години по-късно родителите му се развеждат.
Майка му е убита през 1958 г. По-късно Елрой се опитва да разплете безуспешно този случай. Това е описано в документалната му книга „Моите тъмни места“. Като тийнейджър Елрой краде, взема наркотици, праща нацистки памфлети на момичетата, критикува Кенеди и защитава робството. Дори извършва и някои сексуални перверзии. Известно време изкарва и в затвора.
На десет години Джеймс става горещ почитател на кримилитературата и по-специално на Харди Бойс. В книга за историята на полицията от Лос Анджелис открива случките за Черната Далия, за ченгета и престъпници, които описва по-късно в „Ел Ей квартет“. Тази четирилогия разказва за ченгетата от този град през 50-те години. Тя е съставена от "Черната Далия „Голямото никъде“, „Поверително от Ел Ей“ и „Белият джаз“. Тези книги стават международни бестселъри. Те съставят черната криминална антиистория на родния му град. По този повод Елрой пише: „Смятам, че историята на Америка през ХХ-ти век е историята на престъпленията на лошите бели мъже, и аз искам да прославя тези хора“.
Авторът е тясно асоцииран с Лос Анджелис по същия начин, както Раймънд Чандлър. Някои от книгите му са филмирани. Най-голям успех, както и много номинации и награди, има екранизацията на „Поверително от Ел Ей“ от 1997 г. През лятото на 1995 г. се премества в Канзас Сити, където живее и днес.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

James Ellroy
The Black Dahlia (1987)
(The first book in the L.A. Quartet series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Година на превод: https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1033732580#full
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 5