Уилям Бъроуз
Голият обяд

Автор
Уилям Бъроуз
Заглавие
Голият обяд
Издателска поредица
Златна колекция XX век №17
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
второ (не е указано)
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Вулгарна проза, Интеректуален (експериментален) роман, Постмодерен роман, Съвременен роман (XX век)
Теми
Американска литература (САЩ, Канада), Екранизирано, Еротика, Контракултура, Постмодернизъм, Поток на съзнанието, Сатира, Секс, Сюрреализъм, Черен хумор, Четиво само за възрастни, XX век
Преводач
Иван Киров (Тоби)
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1994
Художник
К. Beard/Stone/L. Ronchi
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд или 24 часа.
Носител
хартия
Брой страници
252
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-110-6, 84-9819-031-2
УДК
820(73)-31
Анотация

„Лий живееше перманентно друсан, с, разбира се, известни… ъъъ… необходими паузи, в които подклаждаше огньовете, горящи в жълто-розово-кафявата му желатинова субстанция и пазещи зареяната му плът. В началото плътта му бе просто мека, толкова мека, че прашинките, въздушните течения и съприкосновението с шлифера на минувач му причиняваха рани, дълбоки до кокал, докато удар във врата или стол, изглежда, не му се отразяваше на здравето. Раните в меката му, деликатна плът никога не заздравяваха… Дълги бели филизи плесен се увиваха около голите му кости. Мухлясали ухания на атрофирали тестиси обгръщаха тялото му в мътна сива мъгла…
По време на първата остра инфекция кипналият термометър изстреля живачен куршум в мозъка на сестрата и тя падна мъртва с раздиращ вик. Докторът хвърли един поглед и затръшна стоманените капаци на оцеляването. Той заповяда горящото легло и неговият обитател незабавно да бъдат изгонени от района на болницата.“

Наркотични видения, вакханалии от полови органи, подробни сексуални описания, сюрреалистични сънища, фантасмагории, хомосексуалност, престъпници, смърт, липса на линеен сюжет, вербални колажи. Това е историята на монументално спускане на главния герой в ада — от Ню Йорк до Танжер, и оттам във въображаемата интерзона. Там той открива кошмарна градска пустош, където силите на злото мародерстват на воля.
Експерименталната форма, въз основа на която е написана книгата, е повлияна силно от живописта, фотографията, киното и джаза. Авторът използва това, което се нарича колаж или монтаж във визуалните изкуства.
Бъроуз пише „Голият обяд“ в Мароко между 1954 и 1957 г. След това я завършва в Париж с помощта на Гинзбърг. През 1959 г. известното издателство Олимпия Прес я публикува.
Романът се радва и на големи почести, но и на яростни критики. Забранен е в Щатите до 1962 г. Щатът Масачузетс го обявява за порнографски, сквернословен и покварен. Първите копия на книгата се печатат в Италия, откъдето моряци ги доставят нелегално в Щатите. Книгата е преследвана едновременно от академични среди, американските пощи, американските митници, федералните и местните власти.
Последното голямо съдебно дело в Щатите по отношение на литературната цензура е именно за тази книга. Романът е оправдан и забраната срещу него пада. През 1965 г. книгата е преведена на френски, немски, италиански и японски. По творбата талантливият Дейвид Кроненбърг създава успешен филм. Творчеството на Бъроуз вдъхновява и много рок и джаз музиканти.

Информация за автора

Уилям Бъроуз е американски писател. Роден е през 1914 г. в Сейнт Луис, Мисури, в заможно семейство с възможности за добро образование. Записва Харвардския университет през 1932 г., където му преподават известни американски професори. Поведението на бъдещия писател е в известна степен странно — грижи се за пор и носи револвер 32-ри калибър.
Пътува по Европа и през 1937 г. се жени за еврейката Илзе Крабе, за да я спаси от нацистите. През 1944 г. започва да взима морфин, тъй като животът му бил скучен. Премества се в Ню Йорк и там среща Алън Гинзбърг и Джак Керуак. Според някои историци именно тази група образува ядрото на битническото движение.
Развежда се и се жени за Джоан Волмър. Мести се в Мексико Сити. Там става нещастие, когато в бар с приятели си играят на Вилхелм Тел. Жена му си слага чаша на главата и той я застрелва. След това в продължение на много години живее в Танжер, Мароко. През осемдесетте години Бъроуз е приет за член на Американската академия за изкуство и литература, което е най-голямата чест за американски писател.
Най-известната му книга „Голият обяд“ (1959 г.) е сюрреалистично описание на живота на наркоман. По-късните му творби са „Градовете на червената нощ“ (1981 г.), „Мястото на мъртвите пътища“ (1984 г.), „Интерзона“ (1989 г.) и полубиографичната книга „Моето образование: книга на мечтите“ (1995 г.). Умира на 83 години в къщата си в Лоурънс, Канзас на 2 август 1997 г.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

William S. Burroughs
Naked Lunch (1959)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Година на превод: https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1027313380#full
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии

Корици 5