Дейвид Лорънс
Любовникът на лейди Чатърли

Автор
Дейвид Лорънс
Заглавие
Любовникът на лейди Чатърли
Издателска поредица
Златна колекция XX век №18
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
второ (не е указано)
Категория
Любовни романи и повести
Жанр
Исторически любовен роман
Теми
Европейска литература, Екранизирано, Еротика, Секс
Художник
Mickey Cashew, Photonica
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд или 24 часа.
Носител
хартия
Брой страници
384
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-111-4, 84-9819-031-2
УДК
820-31
Анотация

„Тя стана и бързо почна да се съблича, хвърли чорапите си, после роклята и долните си дрехи; затаил дъх, той я гледаше мълчаливо. Удължените й и заострени гърди се люлееха при всяко нейно движение. В зеленикавата светлина тя сякаш беше цялата от слонова кост. Обу каучуковите си обувки и с малък лудешки смях изскочи на двора, подложи гърдите си под тежките струи на дъжда и протегна ръцете си, танцувайки незрима тези ритмични танци, които беше научила в Дрезден. Тя тичаше насам-натам като странно бледо видение, което се издигаше, навеждаше, извиваше така, че дъждът падаше и блестеше върху пълните й бедра; отново се издигаше и тичаше с издаден напред корем така, че само нейните закръглени форми и нейните бедра се предлагаха на мъжа като за приношение — див акт на покорство…
Констънс с мокри и прилепнали коси обърна пламналото си лице и го видя. Сините му очи искряха, а тя със странно движение, сякаш готова за атака, изскочи от малката поляна и се спусна по пътеката, удряна от клонките на мокрите храсти…
Тя беше стигнала почти до широката алея, когато той я достигна и обхвана нейното меко, голо и мокро тяло. Тя извика, изправи се и хубавата й чиста плът се устреми към него. В луд порив той притисна към себе си тази мека и студена женска плът, която пламна като огън в неговите обятия.“

Романът на Дейвид Лорънс „Любовникът на лейди Чатърли“ е отпечатан през 1928 г. във Флоренция. В книгата се разказва за богата омъжена жена — Констънс Чатърли. Тя е красива и страстна, но е дълбоко нещастна в брака си със сър Клифърд Чатърли — инвалид от Първата световна война. Впоследствие Констънс се влюбва в Мелорс — пазач на дивеча в имението на мъжа й. Любовта им е красива, двамата са окрилени и спасени от хаоса на външния свят. В началото е само физическо привличане, но постепенно се сближават духовно и се реализират като пълноценни личности.
Основното в романа е, че всеки от нас има право на свободен нравствен избор. Вероятно концепцията на романа е в следната мисъл на Лорънс: „Моята велика религия е вярата в това, че кръвта и плътта са по-мъдри от интелекта“. Много показателни са и думите на автора, че „Усещането за непристойност се ражда само в този случай, ако разумът презира тялото и се бои от него, а тялото ненавижда разума и му се съпротивлява“. Проблемите на книгата започват от момента на издаването й. Причината е, че авторът е описал детайлизирано сексуални отношения и е използвал непозволена лексика (за онези години).
Заради това книгата е забранена и в Обединеното кралство, и в Щатите като порнографска, а целият тираж е конфискуван и унищожен.
През 1928 г. Лорънс вече е „стрелян заек“ и не се бои от цензурата. Той категорично отказва да издаде книгата, като зачеркне от нея откровените думи и сцени. Трийсет години след смъртта му творбата му продължава да е забранена и се появяват само пиратски копия. През 1960 г. след шумен съдебен процес романът успява да види бял свят. Филмиран е през 1981 г.

Информация за автора

Дейвид Лорънс (David Lawrence) се ражда във Великобритания на 11.9.1885 г. в Ийстууд (графство Нотингъм) в семейство на миньор. Детството му преминава в бедност и караници между родителите му. Учи се отлично — спечелва много награди по математика, френски и немски. На 16 години е принуден да напусне училище и да започне да работи като чиновник. Тук получава първия си пристъп на пневмония. След това продължава да учи в колеж и става учител.
През 1912 г. се влюбва в немската благородничка Фрида фон Рихтхофен и през 1914 г. се жени за нея. Жена му е роднина на много видни немски дипломати, държавни мъже и политици. Лорънс се противопоставя на Първата световна война. Властите ги тормозят непрекъснато — даже ги обвиняват в шпионаж в полза на Германия. Могат да емигрират едва през 1919 г. и оттогава започват да скитат по света — Шри Ланка, Австралия, Щатите, Мексико. Публикува първия си разказ през 1907 г., а първия роман „Белият паун“ — през 1911 г. През 1913 г. започва да скандализира публиката — публикуват романа му „Синове и любовници“. Следващите му романи — „Дъга“ и „Влюбени жени“, са от същия тип.
След Първата световна война писателят напуска Англия завинаги и се заселва в Италия. Пътешества и пише други романи — „Кенгуру“, „Любовникът на лейди Чатърли“ и т.н. Сътворява театрални постановки, пътеписи, литературна критика. Рисува картини в експресионистичен стил.
Туберкулозата го мъчи все повече — отива на френския Лазурен бряг и умира във Ванс на втори март 1930 г. Тогава е едва на 45 години. През 1935 г. жена му кремира тялото му и го препогребва в Ню Мексико.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

D. H. Lawrence
Lady Chatterley's Lover (1928)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени
Чужди рафтове

Корици 5