Марсел Пруст
Една любов на Суан

Автор
Марсел Пруст
Заглавие
Една любов на Суан
Издателска поредица
Златна колекция XX век №22
Авторска серия
На път за Суан №2
Тип
роман (не е указано)
Националност
френска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Съвременни романи и повести
Теми
Екранизирано
Преводач
Лилия Сталева
Език, от който е преведено
френски (не е указано)
Година на превод
2005
Художник
V. Balocchi © Museo Alinari
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд или 24 часа.
Книгата е част от поредицата „По следите на изгубеното време“:
1 Du côté de chez Swann, Grasset, 1913
Partie 1 : Combray
Partie 2 : Un amour de Swann
Partie 3 : Noms de pays : le nom
2 À l’ombre des jeunes filles en fleurs, NRF, 1918, prix Goncourt
Partie 1 : Autour de Mme Swann
Partie 2 : Noms de pays : le pays
3 Le Côté de Guermantes I et II, NRF, 1921–1922
4 Sodome et Gomorrhe I et II, NRF, 1922–1923
5 La Prisonnière, NRF, 1923
6 Albertine disparue (La Fugitive), 1925
7 Le Temps retrouvé, NRF, 1927
Носител
хартия
Брой страници
256
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-263-3, 84-9819-031-2
УДК
840-31
Анотация

"И докато всяка една от тия връзки или флиртове се явяваше по-пълно или по-непълно сбъдване на мечтата, породена от лицето или тялото на съответната жена, в които Суан съвсем непринудено, без никакво усилие се влюбваше, случи се веднъж в театъра един от тогавашните му приятели да го представи на Одет дьо Креси — преди това му я бе описал като очарователна жена, пред която може би ще пожъне известен успех, и за да повиши цената на любезната си услуга, му внуши, че е по-мъчнодостъпна, отколкото беше в действителност — Одет, разбира се, се стори хубава на Суан, но нейният тип красота не го развълнува, не възбуди никакво желание у него, а, напротив, по-скоро физическо отвращение. Тя спадаше към тия жени — различни за всеки мъж — напълно противоположни на типа, който им допада. Премного подчертан профил, не особено гладка кожа, изпъкнали скули и уморено изражение. Очите й бяха хубави, но толкова големи, че сякаш изнемогваха от собствената си тежест, надвиснаха над лицето й и му придаваха нездрав или начумерен вид. Скоро след като й го бяха представили в театъра, Одет му писа, молейки го да й покаже колекциите си, които много я интересували. „Макар и невежа, тя била луда за хубави неща.“

„По следите на изгубеното време“ е поредица от 7 романа (общо около 3000 страници) на Марсел Пруст. Те са публикувани между 1913 и 1927 г. и се смятат за едно от най-големите постижения в световната литература. Авторът издава първия от тези романи „На път към Суан“ на собствени разноски след отрицателна рецензия на Андре Жид.
Романът се състои от три глави. Във втората глава „Една любов на Суан“ се разказва историята на Шарл Суан. Той се влюбва в куртизанката Одет, която по-късно напуска заради криза от ревност. Тази глава често е публикувана и като отделна книга. Една от основните причини за това е, че главата е завършена и самостоятелна част от книгата.
Ролята на спомените е централна в произведението. В известна степен авторът пресъздава собствените си преживявания. Цялата книга е построена около тези спомени и загубата на време, когато се стреми да ги възстанови.
Тя е написана като вътрешен монолог и е фино нюансирана в психологически, философски и социологически аспект. Основното е връзката между външния свят и вътрешната реалност — паметта синтезира, но и изопачава случилото се. Книгата не е логична поредица от взаимосвързани събития, а описание на полубиографични спомени и връзките между тях.
Красноречиви свидетелства за успеха на романа са големите му тиражи, преводите на различни езици и фактът, че но него е заснет филм с Орнела Мути и Джеръми Айрънс. Снимани са филми и по две от другите му книги.

Информация за автора

Марсел Пруст се ражда на 10 юли 1871 г. в Отьой. Баща му е известен професор по медицина, а майка му — високообразована еврейка от буржоазно потекло. На 9 години Марсел получава първия си пристъп от астма, връщайки се от разходка в Булонския лес.
В училище е отличен ученик. Като студент следва право и политически науки. Между двайсетте и трийсетте си години се подвизава като светски лъв и сноб и е добре дошъл в най-изисканите парижки кръгове.
На 25 години публикува първата си книга " Удоволствия и дни", в която събира свои разкази, есета и стихотворения. Предговорът е на Анатол Франс. Марсел Пруст е един от първите, които през 1898 г. подписва петицията с искането да се преразгледа процесът по аферата „Драйфус“.
Пруст страда от астма през целия си живот. Баща му умира през 1903 г., а майка му — през 1905 г. Всичко това го отдръпва от светския живот. Писателят живее в шумоизолирана квартира на булевард „Осман“, където прекарва дълги години. Пише много, но главно през нощта, защото спи през деня.
Така създава монументалната си творба „По следите на изгубеното време“. Тя е прекрасен пример за изключително изискана литература, в която миналото е възстановено с помощта на паметта. Романите му променят традиционната литературна поетика и повлияват в немалка степен творчеството на автори като Джеймс Джойс и Вирджиния Улф.
През 1919 г. става кавалер на Почетния легион. Работи много напрегнато — дори редактира ръкописите на смъртното си ложе. На 18 ноември 1922 г. умира от небрежно лекуван бронхит. Погребват го в „Пер лашез“. По това време последните му 3 книги не са публикувани — печатат ги до 1927 г.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Marcel Proust
Un amour de Swann (1913)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 5