Жак Льо Гоф
Цивилизацията на средновековния Запад

Автор
Жак Льо Гоф
Заглавие
Цивилизацията на средновековния Запад
Други автори
Иван Божилов (предговор)
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
История
Преводач
Тереза Михайлова, Калина Тодорова, Мариана Стругарова
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
1997
Редактор
Таня Петрова
Консултант
Елка Бакалова, Валя Маслинкова
Художник
Илко Грънчаров
Научен редактор
проф. д-р Иван Божилов
Коректор
Павлина Никифорова, Дария Йосифова
Предпечатна подготовка
Агата-А, ЛинаКост
Издател
Издателска група Агата-А
Град на издателя
София
Година на издаване
1997
Адрес на издателя
ул. „11ти авуст“ 15
Печат
„Абагар“ ЕООД — В.елико Търново
Други полета
Корица: Тройя (Апулия), катедралата, вратата на западния портал, бронз, 1119 г., майстор Одеризиус от Беневенто.
Носител
хартия
Брой страници
624
Подвързия
мека
Цена
40,00
ISBN
954-540-010-2
УДК
940.1, 930.85(4-15)
Анотация

За нас, издателите, е удоволствие и радост да представим на българския читател прочутия френски историк Жак Льо Гоф с неговия фундаментален труд „Цивилизацията на средновековния Запад“.

Жак Льо Гоф (1924 г.) е възпитаник на историографската школа, която без колебание може да бъде посочена като водеща в световната историческа наука. Учен, идеолог, популяризатор на научните знания, научен редактор, автор и съавтор на много книги. Един от редакторите на известното френско историческо списание „Анали“. Автор е на „Интелектуалците през Средновековието“ (1957), „За едно друго Средновековие“ (1977), „Раждането на Чистилището“ (1981), „Въображаемият свят на Средновековието“ (1984) и др. За книгата си „Луи Свети“ (1996) и за цялостното си научно творчество е носител на Голямата награда за история на Френската Академия за 1996 г.

„Цивилизацията на средновековния Запад“ — издадена на много езици и преиздавана многократно — е една нетрадиционна история на Западноевропейското средновековие, която нито идеализира тази епоха (както това правят романтиците), нито я заклеймява като идеолозите на Ренесанса или френските просветители и идеолозите на Френската буржоазна революция. Това е едно друго, живо и многоцветно Средновековие, виртуозно аргументирано от Жак Льо Гоф. Книгата е съпроводена с 63 карти, схеми и рисунки, Хронологически таблици, Исторически атлас, Речник на основните имена, термини и означения, както и с 254 илюстрации — едно своеобразно „иконографско досие“.

… Всяка нация намира опора за национализма си в своята средновековна история: французите — в кръстоносните походи и катедралите, германците — във Фридрих Барбароса, в тевтонските рицари и майсторите-певци, испанците — в Сид, италианците — в Данте и Марко Поло. Двадесети век усили страстта по Средновековието в посока на неговите постижения в духовната област, техниката и мисленето.
…Накратко, ако повярваме на многобройните ласкатели днес, Средновековието трябва да е изобретило всичко: свода и перспективата, т.е. съвременното изкуство; воденицата и следователно механизацията; полицата и оттам — капитализма; диалектиката — покровителка на напредничавата мисъл; любовта и накрая смъртта.
Представеното в настоящия труд Средновековие е по-умерено.
… Читателят може да сметне моето описание за прекалено „мрачно“ и в противовес на това да замечтае с наслада и доверчивост за очарователния образ, внушаван от „Златната легенда“. Вероятно е той да се опита да заклейми моето Средновековие на глад, епидемии, жестокост, грубост, за да върне едно Средновековие на възвишени химни, великолепни катедрали и обаятелни светци. Бих искал само тези явления, а те са изключения, да не крият от погледа му останалото, онова, което е било ежедневие.
Ако ми бъде позволено, бих искал да отправя един банален съвет към читателя и да му препоръчам вместо опитите за бягство към някакво въображаемо Средновековие да се запита честно, дали би пожелал чрез силата на Мерлин или Оберон да бъде пренесен в онова време и да остане да живее там? Нека се замисли, че хората от Средновековието — и тук без страх от грешка можем да кажем, че всички хора от Средновековието — постоянно мечтаели да избягат от своето време, да отидат в отвъдното, на небето и че от всички разтърсващи ги страхове най-незначителен е бил страхът от смъртта — смъртта, голямото "отсъствие в средновековната иконография преди XIV век.
Жак Льо Гоф

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Jacques Le Goff
La civilisation de l’Occident Médiéval (1997)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
В книгата няма данни за цена, взета е от книжарници Хеликон.
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2