Христо Христов
Тайните фалити на комунизма

Автор
Христо Христов
Заглавие
Тайните фалити на комунизма
Подзаглавие
Истината за краха на българския социализъм в секретните архиви на дело №4/1990 за икономическата катастрофа
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
История
Отговорен редактор
Ваня Томова
Художник
Красимир Юскеселиев (фотограф), Дамян Дамянов
Коректор
Марио Коев
Предпечатна подготовка
Петър Дамянов
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2015
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
Печатна база Сиела
Носител
хартия
Печатни коли
25,5
Формат
70/100/16
Брой страници
376
Подвързия
мека
Цена
18 лв.
ISBN
978-954-28-0162-7
УДК
338.244(497.2-664)
Анотация

От автора на „Секретното дело за лагерите“ (1999), „Държавна сигурност срещу българската емиграция“ (2000), и „Убийте Скитник“ (българската и британската държавна политика по случая Георги Марков), Сиела (2005).

Журналистът Христо Христов от в. „Дневник“ вдига високо завесата на най-мащабното разследване в историята на България — дело №4 за икономическата катастрофа, в което е затворена документалната истина за икономиката на българския комунизъм. Единствената книга, в която може да бъдат открити автентичните признания на бившия партиен, държавен, стопански и банков елит за несъстоятелността на комунистическата система и провалът в икономиката.

„Откровеният поглед към историята не е от миналото към днешна дата, а от днешно гледище към онова, което е било. Това, което знаем днес, определя какво виждаме в миналото.
Когато някой фалира, това е за негова собствена сметка и за сметка на тези, които зависят от него. В икономическата политика нещата изглеждат по съвсем друг начин. В нея разпореждането е със средства на другите и съответно фалитът е за тяхна сметка.
Книгата, която държите в ръцете си, показва как това се е случило в България. Авторът помага на днешния читател да тръгне от наличния най-сгъстен документ на стопанската история на комунизма в нашата страна към случилото се в тази история през спомена и записите на онези, които са я създали.
Христо Христов отново показва, че сериозната работа с архивите ни дава нов ъгъл за виждане. Това, което е било намек в спомена, който хората от моето поколение се опитват да забравят или да възпроизведат, се облича в плът и кръв и заживява.“
Красен Станчев

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2