Уни Линдел
Знам къде живееш

Автор
Уни Линдел
Заглавие
Знам къде живееш
Авторска серия
Мариан Дале №1
Тип
роман (не е указано)
Националност
норвежка
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трилър
Жанр
Психологически трилър
Преводач
Евгения Кръстева
Език, от който е преведено
норвежки
Година на превод
2021
Редактор
Пламен Стефанов
Коректор
Елеонора Тодорова
Оформление на корица
Стефан Тотев
Издател
„Книги за всички“ ЕООД
Година на издаване
2021
Носител
хартия
Излязла от печат
03.09.2021
Печатни коли
28
Формат
84×108/32
Брой страници
448
Подвързия
мека
Цена
20 лв.
ISBN
978-619-753522-8
Анотация

Шестгодишната Туна е изчезнала без следа. Петнайсет години по-късно полицията отваря отново подобни неразрешени случаи. Изчезването на Туна е поверено на полицейската инспекторка Мариан Дале, която се възстановява от психологическа травма и изгаряния, след като престъпник я е вкарал в камера за кремация и тя едва е оцеляла. Подновяването на случая е последвано от страховит опит за отмъщение. Няколко мъже са отвлечени, измъчвани и убити.
Ани, майката на Туна, от петнайсет години живее с мъката по изчезналата си дъщеря. Един ден тя открива в стаята за почивка на персонала в психиатричната клиника, където работи, Библия, а в нея — списък с имената на мъжете, които са отвлечени и убити. Следващото име е на известен съдия от Върховния съд. Никой не разбира ужасяващата връзка между събитията, докато не става твърде късно. Самата Мариан Дале се озовава в капан с опасен враг. И ето че една вечер той идва в дома йѝ.

Информация за автора

Норвежката кримикралица Уни Линдел е един от най-големите автори в криминалния жанр наред с Том Егеланд и Ю Несбьо. Тя е двукратен носител на най-престижната награда за криминален роман в Норвегия — „Ривертон“ (1999 и 2018). За тази награда е номиниран и романът й „Знам къде живееш“.

Рекламни коментари

„Знам къде живееш“ е елегантен и силно въздействащ трилър, който притежава характеристиките на литература от най-висока класа — емоционален стил, психологическа достоверност, увлекателен и непредсказуем сюжет, герои, които те карат да съпреживяваш, да страдаш, да се страхуваш, да мразиш и да обичаш с тях. „Знам къде живееш“ е шедьовър в криминалния жанр, безспорно доказателство за това, че Уни Линдел е една от най-добрите в него. Романът показва как ужасни събития от миналото могат да имат разтърсващи последици в настоящето.
„Героите на Уни Линдел живеят, обичат и убиват с фантастична прецизност и финес!“
Лиза Марклунд

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Unni Lindell
Jeg vet hvor du bor (2016)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени
Чужди рафтове

Корици 3