Туве Янсон
Куклената къща

Автор
Туве Янсон
Заглавие
Куклената къща
Издателска поредица
Кратки разкази завинаги №13
Тип
сборник
Националност
шведска (не е указана)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременна проза: разкази и новели
Теми
XX век, Европейска литература
Преводач
Анелия Петрунова
Език, от който е преведено
шведски
Година на превод
2014
Редактор
Веселина Георгиева
Отговорен редактор
Нева Мичева
Оформление
Люба Халева
Предпечатна подготовка
Студио Стандарт ЕООД — Пловдив
Издател
Издателство „Жанет 45“
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
бул. „Александър Стамболийски“ № 9
Печат
Полиграфически комплекс Жанет 45 — Пловдив
Други полета
Празни страници: 6, 8 и 14.
Носител
хартия
Печатни коли
10
Формат
60/84/16
Брой страници
160
Подвързия
мека
Цена
12,00 лв.
ISBN
978-619-186-040-1
УДК
894.541-32
Анотация

Куклената къща (1978) е една от първите книги за възрастни на финландската писателка Туве Янсон (1914–2001) и съдържа дванайсет истории с артисти: не задължително прочути (като Кристо от „Изкуство сред природата“), не непременно съществували (като скулптора с маймунката, който поразително прилича на бащата на авторката), дори не и на всяка цена упражняващи конкретно изкуство (като художника на комикси, който, уморен от успеха си, един ден просто изчезва). В „Куклената къща“ артисти са всички, които мислят за красивото, пътуват за мечтано място, колекционират нещо въодушевяващо или просто се вълнуват от човешките взаимоотношения. Както куклената къща от едноименния разказ побира целия живот на своя майстор, така и този сборник с разкази представя в миниатюра живота на своята авторка и нейните читатели: обичта, труда, неудовлетворението, страха, завистта, ревността, копнежа и другите всекидневни падения и триумфи.

Информация за автора

Туве Марика Янсон (1914–2001) се ражда в Хелзинки, но пише на шведски; наследява художническата професия и бохемската широта на възгледите на своите родители, но се прославя като автор на изискана, сдържана проза. Започва да публикува илюстрации от 15-годишна, занимава се и с живопис, графика, комикси, стенописи, мозайки, а през 50-те се прочува с първите от деветте си книги за муминското семейство — „Малките тролове и голямото наводнение“ (1945), „Кометата идва“ (1946), „Цилиндърът на магьосника“ (1948), „Мемоарите на татко Мумин“ (1950), „Тайнството на юни“ (1954), „Омагьосаната зима“ (1957), „Невидимото дете“ (1962), „Татко Мумин и морето“ (1965), „В края на ноември“ (1970).

На парти през 1956 г. се запознава със своята бъдеща партньорка Тулики Пиетила (1917–2009), също художничка: кани я на танц, Тулики отказва. Двете остават заедно до края на живота на Туве; правят околосветско пътешествие; прекарват 30 от летата си на малък остров във Финландския залив. „Туве Янсон се отнася към думите сякаш са живи, вярва в способността им да преобразяват — така я описва The Guardian по повод стогодишнината от рождението й. — Обича острови, бури, камъни, козина… Работи цял живот.“
Популярността, която й носят детските книги, я изморява до степен да се откаже от тях и да мине към проза за възрастни: „Дъщерята на скулптора“ (1968), „Лятна книга“ (1972), „Честна измама“ (1982), „Пътуване с лек багаж“ (1987). Последен излиза сборникът с разкази „Съобщение“ (1998). „Куклената къща“ (1978) е един от примерите за изящното късно творчество на писателката и е посветен къде по-пряко, къде по-косвено на житейските перипетии и мирогледи на хората, изкушени от изкуството. Пестеливата употреба на езика и емоцията в него кара един от нейните приятели да се почуди дали верните `и почитатели „ще изтърпят студената стомана“. Туве отговаря: „Искрено се надявам някои да се шокират от безстрастното и отношение. Знаеш ли, понякога ми се струва, че детската стая и стаята за мъчения не се различават толкова много, олкото мислим…“

Рекламни коментари

Този мъдър и ексцентричен сборник изследва затънтените кътчета на нашите отношения с изкуството.
— The Times

В живота на Туве Янсон често няма ясни граници между творческите роли. Разкази и романи, детски книги, комикси, живопис, графика — тя обича да сменя изразните средства… Всичко, създадено от нея обаче, е обединено от упоритата й работа, оригиналното мислене и смайващото й въображение.
— Svenska Dagbladet

Прозата й за възрастни дава една по-мрачна перспектива към нейната родина, където светлина и тъмнина се редуват така, че объркват представите за нощ и ден, суша, езера и море, небеса и хоризонти. Те именно задават рамката на тази книга, която изследва някои необичайни връзки, за да стигне до изненадващи заключения.
— The Independent

Разказите на Туве Янсон никога не са твърде красиви или приятни, в тях винаги има някакъв дискомфорт, нещо обезпокоително. Съпротива, която те кара да продължиш да четеш… В едни от историите й всичко е обикновено и реалистично, в други — напълно неординерно. Нещата понякога са казани в прав текст, но често могат единствено да бъдат доловени. Така или иначе, начинът, по който Туве Янсон борави с езика, винаги улучва право в целта.
— Litteratur Magazinet

Съдържание

Съдържание . . . 7
Туве Янсон за рисуването, писането, успеха: вместо предговор . . . 9
Маймуната . . . 15
Куклената къща . . . 20
Представа за време . . . 34
Локомотиви . . . 42
Една история от Хило, Хавай . . . 61
Спомен от новата родина . . . 78
Художникът на комикси . . . 92
Уайт лейди . . . 110
Изкуство сред природата . . . 122
Главна роля . . . 129
Жената цвете . . . 139
Голямото пътешествие . . . 147

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Tove Jansson
Dockskåpet och andra berättelser (1978)

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Енциклопедии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 3