Елчин Сафарли
Ти ми беше обещан

Автор
Елчин Сафарли
Заглавие
Ти ми беше обещан
Националност
руска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Татяна Балова
Език, от който е преведено
руски
Година на превод
2017
Редактор
Калина Петрова
Художник
Сергей Сараханов (снимка)
Оформление на корица
Евгени Маноилов
Предпечатна подготовка
Гнездото
Издател
Издателство Гнездото
Град на издателя
София
Година на издаване
2017
Носител
хартия
Излязла от печат
26.05.2017
Брой страници
254
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
13,90 лв.
ISBN
978-619-7316-10-0
УДК
894.362-31
Анотация

Може би това е твоята история…
… понякога ми се струва, че това не се е случило с мен…

„Това съм аз. Би било смешно да го крия и да излъжа, че това е «просто един образ». В тази история съм поместил един сложен период от живота си, когато времето ми отне самия мен. Опитах се да пиша за загубата и сам не забелязах как израснах от тази болка. Започнах да ценя неща, които преди не ценях. Да виждам цветове и нюанси, които преди не забелязвах. Сигурно нямаше да го постигна, ако не бях загубил нещо друго. На мястото на изгубеното се отварят бездънни ями и когато се опитваме да ги запълним, започваме още повече да ценим живота. Но нека това, което губим, да бъде изпитание за нас, а не инквизиция.“

„Ти ми беше обещан“ е книга за възраждането, една малка история за човека, който отново се научава да живее, когато спомените са единственото, което му е останало.


Време и Водопад не се отричат от миналото, защото това би обезсмислило всичките им усилия. Двамата герои се превръщат един за друг във фарове, които осветяват правилния път. Точно когато имат най-голяма нужда. Наистина, понякога приятелството между един мъж и една жена изкристализира в спокойна зряла любов, в нейната най-висша форма.
Ето още един труден житейски избор — да решиш по кой мост да минеш и кой да изгориш. Благодарение на Водопад Време не се сблъсква с този избор, той успява да запази всички пътища и същевременно да избере единствения, който е за цял живот.
Време трябва да приеме всички сезони, всички периоди в живота си, без да се крие от никой от тях. Когато го постига, тогава и Водопад разкрива в обятията му своята женска същност, в най-добрия смисъл на думата. Всяка жена търси в очите на мъжа своето отражение. А тази, която казва, че е открила своето предназначение в работата, децата, психологията или плетенето, лъже или себе си, или всички. Така ни е създал Твореца — жената се ражда и има своето безкрайно продължение… в прегръдките на мъжа.
А Водопад подарява на Време продължението на неговия живот. Жената винаги постъпва така. Тя връща на мъжа вярата дори когато на пръв поглед от нея не е останало нищо.

Информация за автора

Елчин Сафарли е азербайджански писател и журналист, автор на над 10 книги, превърнали се в бестселъри в Русия.
Той се слави като един от най-оригиналните и успешни млади писатели на Изтока. Наричат го „вторият Орхан Памук“ и „душевният писател на Изтока“.
Пише на руски език. Книгите му разказват за източните традиции, култура и бит, и за любовта.
Роден е на 12 март 1984 година в Баку, в семейство на летец. Баба му по бащина линия е рускиня. Анна Павловна е жената, която запалва в него любовта по Чехов. Първите истории на Сафарли се раждат на училищния чин, когато той е едва 12-годишен. На 16 години започва да работи за различни медии и постъпва в журналистическия факултет на международния Азербайджански университет.
Сафарли дълги години е живял в Истанбул, което дава отражение на ранното му творчество.
Първата си книга „Сладката сол на Босфора“ пише на 24-годишна възраст, на руски език. След издаването й през 2008 г., книгата влиза в списъка на стоте най-популярни заглавия в Москва. Оттогава до днес името му не слиза от класациите за най-продавани книги в Русия.
Понастоящем живее в два града — Истанбул и Баку.
След „Ако ти знаеше…“ издателство „Гнездото“ представя „Ти ми беше обещан“, която е и любимата книга на автора.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Elchin Safarli
Мне тебя обещали (2010)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 4