Джон льо Каре
Работа с агенти на терен

Автор
Джон льо Каре
Заглавие
Работа с агенти на терен
Издателска поредица
Съвременни трилъри (Колибри)
Тип
роман (не е указано)
Националност
британска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература, Шпионски трилър
Преводач
Венцислав К. Венков
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2021
Отговорен редактор
Жечка Георгиева
Художник
Стефан Касъров
Технически редактор
Симеон Айтов
Коректор
Донка Дончева
Предпечатна подготовка
„Ибис“
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
Печатница „Алианс Принт“
Носител
хартия
Излязла от печат
12 март 2021
Печатни коли
21
Формат
84×108/32
Брой страници
336
Подвързия
мека
Цена
18 лв.
ISBN
978-619-02-0684-2
УДК
821.111-312.4
Анотация

Нат — ветеран от британското разузнаване, се е прибрал в Лондон при многострадалната си съпруга Пру, убеден, че 47-годишният му стаж на резидент е приключил. Службата обаче му възлага нова задача: да поеме Приюта — подчинена на лондонската дирекция недействаща подрезидентура — бунище за преселени изменници с нулева стойност, сред които като „по` стока“ се откроява единствено Флорънс, взела на прицел ръководството на отдел „Русия“ и украински олигарх с интереси в Русия.
Освен шпионин, Нат е и запален играч на бадминтон. Понеделнишкият му противник Ед — особняк и върл противник на Брекзит и Тръмп — успява да въвлече Пру, Флорънс и самия Нат в смразяваща кръвта, но и изпълнена с мрачен хумор типична за съвремието ни история, описана от един от най-великите майстори на перото на епохата.

Информация за автора

Роденият през 1931 г. Дейвид Джон Мур Корнуел (с псевдоним Джон льо Каре) получава висшето си образование в Бернския университет и Оксфорд, след което преподава френски и немски в Итън, а през годините на Студената война служи в британското контраразузнаване и разузнаване, включително и под прикритието на длъжността „втори секретар“ в британското посолство в Бон, Западна Германия.
През този период поставя началото и на писателската си кариера, с две „кримки“, последвани през 1963 г. от „Шпионинът, който дойде от студа“, смятан за един от най-добрите романи на XX век. През 1964 г. Льо Каре напуска службите и се отдава изцяло на литературна дейност.
Много от творбите му печелят слава и под формата на телевизионни сериали за Би Би Си с Алек Гинес в ролята на Джордж Смайли: „Дама, поп, асо, шпионин“ (1979) и „Екипът на Смайли“ (1982).
Киното също не подминава романите на Льо Каре: „Панамският шивач“ (2001), „Вечният градинар“ (2005) и „Дама, поп, асо, шпионин“ (2011).
За жалост Джон льо Каре почина на 12.12.2020 г., докато издателство „Колибри“ подготвяше за печат последния му роман, който в момента държите в ръцете си — „Работа с агенти на терен“.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

John Le Carré
Agent Running in the Field (2019)

Въведено от
Йонико
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2