Ерих фон Деникен
Спомени от бъдещето

Автор
Ерих фон Деникен
Заглавие
Спомени от бъдещето
Подзаглавие
Неразкрити загадки от миналото
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Научнопопулярна литература
Жанр
Документална проза
Теми
Алтернативна археология
Преводач
Ани Стоилова
Година на превод
1992
Редактор
Нели Дечева
Художник
Биляна Господинова
Технически редактор
Боян Лозанов
Коректор
Живка Панчелиева
Издател
Литера Прима
Град на издателя
София
Година на издаване
1992
Печат
„Образование и наука“ ЕАД София
Носител
хартия
Брой страници
144
Подвързия
мека
Цена
23 лв.
ISBN
954-8163-06-3
УДК
931+52+001.9
Информация за автора

Ерих Антон Паул фон Деникен е швейцарски писател на тема палеоконтакт и праастронавтика (древни астронавти или космонавти), т.е. на идеята за посещението на Земята в миналото от неидентифицирани форми на разум и тяхното въздействие върху появата на човека и човешката история.

От малък се интересува от древни надписи и рисунки, както и от някои археологически загадки. На базата на тях той развива псевдонаучна теория, в която е заложена хипотезата, че още в древни времена Земята е била посещавана от извънземни. Деникен дори твърди, че извънземните упражнявали влияние върху хода на еволюцията. Заедно с Робер Шару, който през 1962 г. написва „Непознатата история на човечеството отпреди 100 хиляди години“, според която животът на Земята е пренесен от напреднала извънземна цивилизация. Инициатор е на уникалния музей на загадките в град Интерлакен, Швейцария.

Уикипедия

Съдържание

Предговор — стр. 7
Въведение — стр. 9
Глава I — стр. 11
Има ли човекоподобни същества в Космоса? Възможен ли е растителен живот без кислород? Съществува ли живот в мъртвата природа?
Глава II — стр. 16
Фантастичен космически кораб броди в пространството. „Боговете“ идват на гости. Следи, които не могат да бъдат заличени.
Глава III — стр. 21
Географски карти отпреди 11 000 години? Праисторически летателни площадки? Писти за кацане на „боговете“? Най-древният град на Земята. Кога се топи камъкът? Когато Потопът настъпи. Митологията на шумерите. Кости, които не са маймунски. Еднакво талантливи ли са били всички древни художници?
Глава IV — стр. 37
Библията определено има право. Зависим ли е Бог от времето? Скинията на Мойсей е била заредена с електричество. Всъдеходи на „боговете“ сред пустинните пясъци. Потопът е бил предварително планиран. Защо „боговете“ са добивали точно определени метали?
Глава V — стр. 46
„Боговете“ и хората се съвкупявали. Поглед върху нови превозни средства. Изявления върху същността на ускорението. Първото свидетелско съобщение за изгледа от космически кораб. Разказва очевидец на Потопа. Що е това „истина“?
Глава VI — стр. 54
Еднакво странна ли е фантазията на древните хронисти? Отново и отново „небесни колесници“? Термоядрени взривове в древността? Как се откриват планети без телескоп? Любопитният сириусов календар. На Север нищо ново. Къде са изчезнали древните книги? Спомени за XX век в годината 6965. Какво ще остане от съвременната цивилизация след едно тотално разрушение?
Глава VII — стр. 69
Танцова площадка за великани. От какво са живели старите египтяни? Измамник ли е бил фараонът Хеопс? Защо пирамидите са точно там, където са? Живи дълбоко замразени трупове? Праисторически модни дизайнери. Напълно ’сигурен ли е въглеродният метод?
Глава VIII — стр. 82
Изоставени от „боговете“ ли са великаните на Великденския остров? Кой е бил белият Бог? Тъкачният стан не е бил познат, но е отглеждан памук. Сетното познание на човека.
Глава IX — стр. 87
Градове в джунглата, построени според указанията на календарите. Народите се преселват като на семеен излет?
Един бог пропуска срещата си. Защо са кръгли обсерваториите? Изчислителни машини в древността. Ретроспекция на човешката ексцентричност.
Глава X — стр. 97
Защо е необходимо да се пътува в Космоса? На кого ще послужат инвестираните милиарди? Война или космически полет! Какво става с досадните летящи чинии? Ядрена експлозия преди 60 години. Изкуствен спътник ли е луната на Марс?
Глава XI — стр. 116
Сигнали в Космоса. Телепатията — по-бърза от светлината? Феноменалният случай Кейс. Уравнението на Грийн-Банк. Изтъкнати учени представят екзобиологията. Върху какво работи НАСА? Разговор с Вернер фон Браун.
Глава XII — стр. 133
Интелектуални центрове в услуга на бъдещето. На пророците в древността им е било по-лесно. Кръгът се затваря.
Библиография — стр. 137

Бележки

Между страници 97 и 98 има вложени страници със снимки.
Страници 4, 143 и 144 са празни.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Erich von Daeniken. Erinnerungen an die Zukunft. Ungeloeste Raetsel der Vergangenit. 1968

Въведено от
amichael
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Енциклопедии
Промени

Корици 2