Георги Бърдаров
Absolvo te

Автор
Георги Бърдаров
Заглавие
Absolvo te
Тип
роман
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Съвременни български романи и повести
Редактор
Христо Карастоянов
Художник
Онник Каранфилян
Коректор
Мария Змийчарова
Предпечатна подготовка
Наталия Манчева, Петко Манчев
Издател
Мусагена ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2020
Печат
„Мултипринт“ ООД
Носител
хартия
Брой страници
288
Подвързия
твърда
Цена
19,80 лв.
ISBN
978-619-91519-6-9
УДК
821.163.2-311.6
Анотация

Новият роман на Георги Бърдаров — автора на „Аз все още броя дните“ и „За петата ракия и колко е хубав животът“

Бърдаров не е обикновен писател. Той е нестандартен и емоционален автор. Не се страхува да изследва тъмна страна на човека и да потъне в нея. Етно-религиозните конфликти и последиците от тях не само дълбоко го вълнуват, а превръщат дните и нощите му в болезнени преживявания, които неподражаемо прехвърля на страниците на романите си „Аз още броя дните“ и „Absolvo te“.

Именно за това героите му са живи и плътни, а историите и преживяванията им са разтърсващи. С дни и седмици не можеш да се отървеш от брутално живописните сцени, в които се потапяш като читател.

„Absolvo te“ е новият му, дълбоко преживян и изстрадан роман, който се осмелява да стигне до дъното на един нестихващ и безумен братоубийствен конфликт. Основните теми за персонажите в романа му са катарзисът и опрощението, от което всички ние имаме нужда, за да продължим нататък.

Действието в романа се простира от годините на Холокоста в Европа до наши дни и арабско-израелския конфликт. В течението на действието, жертвите се превръщат в насилници и после отново стават жертви, но вече на собствените си страхове, комплекси и жажда за отмъщение.

„Можеш ли през деня да убиваш и насилваш себеподобните си и вечер със същите ръце да милваш главата на децата си и лицето на жена си, без в теб самия да има някакво вътрешно противоречие и конфликт?“

Романът изследва пропастта между два народа, които имат общ произход и корени, а в продължение на десетки години водят ежедневна братоубийствена война.

        „Можеше ли да простиш, онова което не би простил на нито един човек на земята и така да изтече като мръсна вода от теб цялата злоба и омраза?“

Информация за автора

Доц. д-р Георги Бърдаров е преподавател по демография и етно-религиозни конфликти в СУ „Св. Климент Охридски“. Роден е в село Кулата, но от дете живее в София.
Създател и ко-водещ е на най-успешния в България курс по презентационно и словесно майсторство, създател и ко-водещ на формата „Университет на успеха“ и трикратен безапелационен победител в състезанието за оратори „Майстор на думите“.
Бърдаров е един от авторите на въпросите в предаването „Стани богат“. Президент е на един от най-успешните спортни клубове по петанк в България, който е участвал на редица световни и европейски първенства. Заклет левскар. Влюбен е в Уругвай.
Автор е на най-четеният български разказ в интернет „За петата ракия или колко е хубав животът“, който е е над 400 000 четения, както и на книгата „27 велики футболни истории“ (изд. „Сиела“).
През 2015 г. печели първото интелектуално риалити за писатели в България „Ръкописът“, благодарение на което излиза романът му „Аз още броя дните“ (изд. „Сиела“). Той е написан по действителен случай и разказва за любовта между християнин и мюсюлманка по време на Босненската война и блокадата на Сараево. Историята им става известна като „Сараевските Ромео и Жулиета“.
Романът става абсолютен бестселър в България. На премиерата му присъстват повече от 500 човека и предизвиква вълна от емоции и позитивни отзиви, множество интервюта, публични дискусии и представяния в много градове и на редица литературни форуми. Печели номинация за роман на годината в България и наградата за дебют на литературен клуб „Перото“.
През 2018 г. заедно със свои приятели и съмишленици създава издателско-продуцентска къща „Мусагена“ за продуциране на автори от различни сфери на изкуството. Само за 2 години в портфолиото на „Мусагена“ влизат дебютни автори, чиито книги стават едни от най-продаваните в България.
През 2019 г. с издателство „Мусагена“ издава разказите си „За петата ракия или колко е хубав животът“, който предизвика фурор с публикуването му в интернет през 2013 година и „Дядо“, който разказва историята на рода му.
След почти четири години работа, през 2020 г. излиза дългоочакваният му нов роман „Absolvo te!“ (изд. „Мусагена“), който изследва през човешките съдби на героите, корените на омразата на религиозна и етническа основа от Холокоста до наши дни.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Анотация - копирана от ОЗОН.
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2