Добри Немиров
Ангелогласният

Автор
Добри Немиров
Заглавие
Ангелогласният
Други автори
Стоян Джуджев (послеслов)
Тип
роман
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Българска историческа проза
Жанр
Биографичен роман, Исторически роман, Роман за съзряването
Теми
Християнство, Средновековие
Редактор
Борис Дечев
Художник
Евгени Босяцки
Художествен редактор
Зоя Ботева
Технически редактор
Стефан Станев
Коректор
Мария Начева
Издател
Издателство на Българския земеделски народен съюз
Град на издателя
София
Година на издаване
1981
Адрес на издателя
ул. „Янко Забунов“ 1
Печат
Печатница на Издателството на БЗНС, София, ул. 5–012 № 2
Други полета
Изданието е посветено на 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел.
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
14.XI.1980 г.
Подписана за печат
12.XII.1980 г.
Излязла от печат
м. януари 1981 г.
Печатни коли
11
Издателски коли
9,24
УИК
10,18
Формат
1/32 от 84/108
Код / Тематичен номер
29/95362/5605-61-81
Номер
Б-З
Поръчка
642/1980 г.
Издателски №
2/1981 г.
Брой страници
176
Тираж
30150
Подвързия
мека
Цена
1,10 лв.
С илюстрации
да
УДК
886.7-31, 78.071.2Б(092), 92Йоан Кукузел
Анотация

Историята не само ражда великите личности, тя ги помни и пази за идните поколения, защото с техния творчески гений и дела се гради стъпка по стъпка човешкият прогрес. Такава голяма личност за нашата културна история е и Йоан Кукузел — Ангелогласният. Голямото признание за делата и приноса на вдъхновения създател на „Полиелей на българката“ се дължи на богатата му и разностранна музикална дейност, оставила трайни следи не само в песенната култура на православния Изток, но и в цялата европейска и световна култура.
Мащабността на Йоан Кукузел като песнотворец, теоретик и музикален педагог идва от характера на самата епоха, която го ражда и извежда на историческата сцена: епоха колкото забележителна, толкова и драматична и съдбоносна за Византия, България и другите балкански страни.
Високо оценени още приживе на големия творец, произведенията му се преписват и разнасят в близки и далечни страни, запазвайки при всички случаи означението „от майстор Йоан Кукузел“, за да ги откриваме сега в библиотеките на Цариград и Солун, Атон, Атина, Синай, Ерусалим, Ватикана, Париж, Мюнхен. Испания и др.
Създадени преди близо седем столетия, творбите на Кукузел не са загубили своето художествено значение и сила. Те досега се изпълняват по света и будят възхищение и радост.
Днес, когато се издига повикът за хармоничното естетическо и партиотично възпитание на подрастващите поколения, творческото наследство на великия български песнотворец е богат извор за достигане на възвишеното, хуманното, красивото. Чрез него ние се пренасяме в душевния мир на нашите далечни прадеди, за които любовта към човека, към българската мадона — майката, стои над всичко и е по-силна от всичко.

* * *
Роден през XIII столетие в Драч (днес Дурацо — Албания) от родители българи, преживял сиромашко детство, пасейки кози в планините около родното си място, Йоан Кукузел като юноша попада в столицата на Византия — Константинопол. Неговият изключителен талант го отвежда в императорската певческа школа, издига го до положението на пръв певец на императора. Тук той получава прозвището „Ангелогласният“. Петнадесет години по-късно Йоан избягва в манастира „Иван Атанасий“ в Атон и приема монашески сан. Обикнат от стари и млади, Кукузел създава тук редица прочути черковни композиции, обучава талантливи ученици — продължители на забележителното му дело, ръководи прочут за времето си осемгласен хор, който изпълнява неговите творби. На живота и творчеството на този „пророк на звука с всичката негова многостранност, която го прави горещ и светъл като слънцето“, седемстотингодишнината от чието рождение бе чествувана през 1980 година под егидата на ЮНЕСКО, е посветен романът на видния наш белетрист Добри Немиров.

Бележки

Истинско име на автора: Добри Харалампиев Зарафов.
Първо издание: 1938 г., Библиотека „Български исторически романи“; Г. VIII, № 1.

Въведено от
Karel
Завършено от
mitashki_mitko
Създадено на
Обновено на
Източници
Сканове: mitashki_mitko.
COBISS: УДК, тип произведение, данните в "Бележки".
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени

Корици 2