Санджив Сахота
Годината на бягствата

Автор
Санджив Сахота
Заглавие
Годината на бягствата
Тип
роман
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Надежда Розова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2021
Редактор
Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор
Мария Венедикова
Оформление на корица
Люба Халева
Предпечатна подготовка
Асен Илиев
Издател
ICU
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Печат
Жанет 45
Носител
хартия
Брой страници
576
Подвързия
мека
Цена
21,90 лв.
ISBN
ISBN 978-619-7153-87-3
Анотация

Трима млади мъже и една незабравима жена се озовават заедно в своето пътешествие от Индия за Англия, където се надяват да положат ново начало — да помогнат на семействата си; да се погрижат за бъдещето си; да избягат от миналото. Никой от тях не подозира какво го очаква.

В полуразрушена мизерна къща в Шефилд, която споделя с още десетина свои събратя по съдба, някогашният водач на рикша Тарлочан не е склонен да говори за миналото си в Бихар. Автар и Рандип са младежи от средната класа, чиито семейства постепенно потъват в плаващите пясъци на финансов срив. Автар е пожертвал физическа част от себе си, за да стигне до Англия. Рандип предприема пътуването с брачна виза — в другия край на града живее неговата „съпруга“, непрестанно нащрек за проверка от имиграционните служби.

Нейното име е Нариндер, а историята ѝ е мъчително бродене из лабиринтите на свободата, самоуважението и дързостта да намериш себе си.

Информация за автора

Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби. Следва математика в Импириъл Колидж в Лондон, а първият си роман прочита на 18-годишна възраст. Дебютният му роман „Наши са улиците“ (Ours Are The Streets) излиза през 2011 г. Observer нарича „безспорно изключителен“, а Times го определен като „дълбоко морално произведение, интелигентно и въздействащо“. Вторият му роман „Годината на бягствата“ (2015) печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман, Европейската награда за литература за 2017 г. и попада в краткия списък за наградата „Ман Букър“. През 2013 г. Сахота влиза в списъка на двайсетте най-добри млади писатели на сп. „Гранта“. През 2018 г. е избран за член на Кралското литературно дружество в рамките на инициативата „40 автори под 40“. От 2019 г. Сахота преподава творческо писане в Дърамския университет.

„Чета литература, за да разбера света. Наблюдавам живота на други хора в словесното пространство, родено от въображението, защото така преминавам по-пълноценно през своя живот.“ (Санджив Сахота)

Рекламни коментари

„Годината на бягствата“ се разгръща в рамките на една разтърсваща година, в която пътищата на четиримата герои се пресичат и преплитат необратимо. Година, през която те, без да го искат, се оказват принудени да разчитат един на друг така, както никога не са си представяли. Година, в която надеждите им да скъсат с миналото са подложени на сериозни изпитания. Дали ще успеят?

Неимоверно амбициозен и въздействащ роман за това какво означава да започнеш нов живот. И колко струва. За полета на мечтите, за възкресението на нежността и човечността пред лицето на смазващо страдание.

„Пиша за света, който познавам, за света, който усещам най-жив и за който сякаш ще бъде полезно да бъде изобразен в роман.“ (Санджив Сахота)

Съдържание

ЗИМА
1. Пристигане…7
2. Точи рикшаджия…37
3. Настаняване…117
4. Автар и Рандип: две момчета…129
ПРОЛЕТ
5. Рутинни посещения…275
6. Нариндер: божи дар…305
7. Борба за работа…367
ЛЯТО
8. Заплахи и обещания…395
9. Под един покрив…423
10. Вътре, с поглед навън…451
ЕСЕН
11. Цената на свободата…465
12. Клаустрофобия…499
13. Оттатък небето…515
14. Отново заедно…531
Епилог…557

Бележки за изданието, от което е направен преводът

The Year of the Runaways
2015
Sunjeev Sahota

Въведено от
essen
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2