Агата Кристи
Десет малки негърчета

Автор
Агата Кристи
Заглавие
Десет малки негърчета
Издателска поредица
Златна колекция XX век №31
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска (не е указано)
Език
български
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература
Теми
Теория на игрите
Преводач
Теодора Давидова, Здравка Славянова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1991
Художник
Click Art
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с „Дневен труд“ или "24 „часа“.
Носител
хартия
Брой страници
190
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-401-6
УДК
820-312.4
Анотация

„Мъжете се спогледаха отново.
— Дяволска работа… — промърмори Ломбард.
— Трябва да го намерим — извика Блор.
И пръв тръгна към вратата. Другите го последваха. Най-отзад вървеше Вера.
Вече на стълбите, Армстронг предположи:
— Възможно е да е останал в салона. Прекосиха коридора.
— Уоргрейв, Уоргрейв, къде сте? — провикна се Армстронг.
Не последва никакъв отговор. Къщата бе потънала в гробна тишина, нарушавана единствено от трополенето на дъжда.
На прага на салона Армстронг се закова на място. Другите се скупчиха зад него и надникнаха над раменете му.
Някой изкрещя.
Съдията Уоргрейв седеше на стола с високо облегало в дъното на стаята. От двете му страни горяха свещи. Ала в тази гледка имаше нещо изумително: той бе загърнат с червена мантия и носеше съдийска перука на главата…
Доктор Армстронг направи знак на другите да отстъпят. Той самият, залитайки като пиян, приближи безмълвната фигура с широко отворени очи.
Докторът се наведе напред и се взря в застиналото лице. С бързо движение посегна към перуката. Тя се плъзна и откри плешивото теме с кръгло, още незасъхнало петно.“

Няма английски криминален автор, който да е постигнал славата на Агата Кристи. А една от най-прочутите й книги без никакво съмнение е „Десет малки негърчета“. В нея писателката ни разказва за десет души, поканени в къща на изолиран английски остров. Те не се познават, но са свързани в известна степен. Всеки един от групата е отговорен за смъртта на някакъв човек, независимо че не са били обвинявани за това. Ситуацията става доста нервна, защото събитията от романа повтарят стихотворението за смъртта на десетте негърчета. Отначало и персонажите в стихотворението, и героите от романа са 10, но след това — 9, 8, 7 и така нататък, докато накрая всички биват убити.
В автобиографията си авторката обяснява защо и как е написала книгата. Тя е трябвало да опише как са убити 10 души, без творбата да стане смешна. В същото време почти до края на романа читателите не трябва да разберат кой е убиецът. Затова тя планирала внимателно романа, като отделя за това много време.
През цялото време Агата Кристи ни заблуждава достатъчно успешно по отношение на истинския убиец. Поради тази и други причини писателката смята, че в някои аспекти „Десет малки негърчета“ е най-сполучливото й творение.
За качеството както на това, така и на останалите й произведения свидетелства Книгата на рекордите на Гинес. Според статистиката й Агата Кристи е една от най-продаваните романистки на всички времена. Книгите й са преведени на около 100 езика. Например във Франция писателката е издадена в около 40 милиона тираж срещу 22 милиона за Емил Зола.

Информация за автора

Агата Кристи е родена на 15 септември, 1890 г. в Торкуи, графство Девън, Англия. Тя е най-малкото от три деца в консервативно и заможно семейство. Баща й починал рано. Агата не е ходила на училище, защото е образована от майка си и от частни учители. На 16 години отива в Париж, където изучава пеене и пиано.
В началото на Първата световна война става медицинска сестра. Между дежурствата във военната болница започва да пише детективски романи. В първия й роман „Тайнственото престъпление в Стайлс“ главният герой е Еркюл Поаро — частен детектив и ексцентричен белгиец. Преследва успешно престъпници в над 30 романа и в над 50 разказа. „Умира“ чак през 1975 г. — в романа „Завеса“.
Друга важна героиня в творчеството на Агата Кристи е мис Джейн Марпъл — тя действа в около 20 романа и в още толкова разказа. Появява се за пръв път през 1930 г. в „Убийството в къщата на викария“. Мисис Марпъл е типична англичанка, стара мома и много успешен детектив.
Читателите оценяват истински писателката през 1926 г. — тогава излиза романът й „Убийството на Роджър Акройд“. След това всяка от книгите й е очаквана с нетърпение.
През 1914 г. се омъжва за полковник Арчибалд Кристи, летец от Кралските военновъздушни сили. Имат дъщеря, но се развеждат през 1928 г. Следващият й съпруг е археологът сър Макс Малоуън. Заедно с него тя участва в археологически експедиции в Сирия и в Ирак. През 1971 г. я награждават с ордена Дейм Командър на Британската Империя. На 12 януари 1976 г. умира в Уелингтън, Оксфърдшър. През 1977 г. посмъртно публикуват автобиографията й.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Agatha Christie
Ten Little Niggers [=And then there were None] (1939)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии
Промени

Корици 5