Джордж Оруел
1984

Автор
Джордж Оруел
Заглавие
1984
Издателска поредица
Златна колекция XX век №40
Тип
роман
Националност
английска (не е указано)
Език
български
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Алтернативна история, Антиутопия, Интелектуален (експериментален) роман, Научна фантастика, Социална фантастика, Съвременен роман (XX век), Философска фантастика
Теми
XX век, Европейска литература, Екранизирано, Четиво за възрастни, Човек и бунт
Преводач
Лидия Божилова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1989
Художник
Click Art
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с „Дневен труд“ или „24 часа“.
Носител
хартия
Брой страници
288
Подвързия
твърда с обложка
УДК
820-31
Анотация

„Джулия беше на двайсет и шест години. Живееше в общежитие с още трийсет момичета (’’Винаги сред женска воня! Как мразя жените!“ — вметваше тя) и работеше, както бе предположил, на машините за писане на романи в Отдела за художествена литература. Обичаше работата си — пускала и поддържала мощен, но капризен електрически мотор. Тя не била „умна“, но обичала да работи с ръцете си и се справяла добре с машините. Можеше да опише целия процес по съставянето на роман: от общите насоки, дадени от Комитета за планиране, до последните подробности, изпитани от групата за преработка. Но завършеният продукт не я интересуваше. „Не си падам много по четенето“ — казваше тя. Книгите бяха само стока, която трябваше да се произвежда, като конфитюра или връзките за обувки. Нямаше никакви спомени отпреди шейсетте години, а единственият човек, който й разказвал често за времето преди революцията, бил дядо й, изчезнал, когато тя била на осем години. В училище била капитан на хокейния отбор и две години поред печелила купата по гимнастика. Била отряден ръководител в Разузнавачите и районен секретар в Младежкия съюз, преди да стане член на Младежкия антисекссъюз. Винаги получавала отлични характеристики."

В книгата „1984“ е описан Съветският съюз, макар че действието се развива през 1984 г. в Лондон. Държавната мегаструктура Океания, обхващаща Северна Америка, Южна Африка и Австралия, е в постоянна война с останалия свят. Океания е управлявана от Партията, която ръководи Големият брат. Членовете й са около 20 процента от населението. Всички останали са пролята (пролетарии), които работят в заводите и във фермите.
Министерството на истината, в което служи главният герой Уинстън, трябва да фалшифицира непрекъснато историческата истина в зависимост от нуждите на управляващата партия. За партийните функционери истината означава единствено тотално подчинение на партията и любовта съществува само като обич към същата тази партия. Партийната повеля е да се контролира всичко — включително и безвъзвратното минало. Причината е, че „който контролира миналото, контролира и бъдещето, който контролира настоящето, контролира миналото“.
Ситуацията е невероятно трагична, защото Големият брат — всемогъщият управляващ и генсек на Партията, чете непрекъснато мислите на поданиците си. Горко на този гражданин, който не е с промит мозък. Постепенно Уинстън разбира, че нещата са безкрайно гнили и че нещо трябва да се направи. Борбата му обаче е обречена и той се проваля трагично. Хванат е от секретната полиция, където го пречупват физически и морално.
За да могат бездарните, алчни и корумпирани партийци да управляват и да грабят безнаказано, те създават парадоксално и робско общество. В него безгласните и сиви поданици влачат мизерно и окаяно съществуване. Нещо познато?

Информация за автора

Джордж Оруел е писателският псевдоним на Ерик Артър Блеър. Роден е на 25 юни 1903 г. в индийско село близо до границата с Непал. Баща му е работил в колониалната администрация. Майка му била 18 години по-млада от съпруга си.
През 1907 г. семейството се връща в Англия. Оруел завършва колежа „Итън“. Служи в колониалната полиция в Бирма от 1922 г. до 1927 г. След това живее в Европа. Отива в Испания и воюва на страната на републиканците в гражданската война. Там е и ранен. Смята се за нещо като социалист и има сериозни проблеми с комунистите. Бие се против комунистите сталинисти и трябва да бяга, за да не го арестуват и разстрелят.
Създава безсмъртните си произведения „Фермата на животните“ (1945) и „1984“ (1949), защото е отвратен от тоталитарните идеологии — нацизма, фашизма и комунизма. Самият Оруел твърди, че от 1936 г. всичко сериозно, което е написал, е против тоталитаризма.
През Втората световна война става политически коментатор в индийската секция на Би Би Си. Задачата му била да се противопоставя на японската и германската пропаганда. Очевидно че именно тогава е придобил достатъчно опит как да манипулира истината. Това му е помогнало много, когато е писал „1984“.
Не се грижи особено за здравето си и умира от туберкулоза на 21 януари 1950 г. в Лондон. Тогава е едва на 47 години. Погребан е в църквата на Вси светии в Сатън Кортни, Оксфордшиър.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

George Orwell
Nineteen Eighty-Four (1949)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии

Корици 5