Ивана Бодрожич
Хотел Тито

Автор
Ивана Бодрожич
Заглавие
Хотел Тито
Тип
роман (не е указано)
Националност
хърватска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Биографичен роман, Мемоари/спомени
Преводач
Русанка Ляпова
Език, от който е преведено
хърватски
Година на превод
2021
Редактор
Иван Б. Генов
Художник
Синиша Сунара (снимка)
Коректор
Анастасия Попова
Оформление на корица
Фиделия Косева, Мира Минкова
Предпечатна подготовка
Марио Биджов
Издател
Киви („Вакон“ ООД)
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Носител
хартия
Брой страници
270
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
17,00 лв.
ISBN
978-619-250-015-3
УДК
821.163.42-31
Анотация

Още с излизането си „Хотел Тито“ печели признанието на читатели и критика, удостоен е с наградата Kiklop за най-добра прозаична творба на 2010 г. Първият му превод излиза в реномираното немско издателство Hanser, а следващият — във френското Acte Sud. Досега е преведен още на словенски, чешки, македонски и турски, предстои и неговото филмиране.

„Хотел Тито“ е роман, който разказва за ада на войната и нейните последици през очите на децата, израснали в нея. Той описва седемте години живот като бежанка на главната героиня от нейната деветгодишна възраст, когато загубва дирите на баща си и заедно с майка си и брат си живее без собствен дом, в борба за няколко квадратни метра площ.
Въпреки мрачните събития, съпътстващи израстването на героинята, в книгата не доминира ужасът от войната, тя е наситена с много ирония и духовна сила, нежност и любов — с всичко, което съпътства живота на едно момиче: първите излизания, първите влюбвания и разочарования, първите срещи. В пъстрата галерия от образи — на бежанци и местни жители, с които се сблъсква героинята в безрадостната си съдба, — се оглежда цяла Хърватия от следвоенните години, описана с искреността и автентичността на свидетелски разказ.
В хода на повествованието, както и в живота, главната героиня се променя и израства, променя се и цялото общество около нея, и макар че това израстване е трудно и болезнено, редом с горчивото познание на помъдряването в него се съдържа и нещо от загубената невинност на детството.

Информация за автора

Поетеса и писателка, Ивана Бодрожич е родена във Вуковар (1982). Баща и е убит в Хърватската война за независимост през 1991 г. след превземането на града от сръбските войски и масовото избиване на военнопленници в Овчара (официално се води за безследно изчезнал), а тя живее с майка си и брат си като бежанка първо на Адриатическото крайбрежие, а след това в бившата Политическа школа в Крумовец, родното място на Тито. Завършва хърватски език и литература в Загребския университет. Дебютира с поезия — стихосбирката и „Първа крачка в мрака“ (2005) е отличена с наградата за млади поети. През 2010 г. издава и своя първи, полуавтобиографичен роман „Хотел Загоре (Тито)“. Последван е от още две стихосбирки „Прелез за диви животни“ и „In a sentimental mood“, от сборника с разкази „100% памук“ и политическия трилър „Дупка“, както и от романа „Синове, дъщери“.

Рекламни коментари

Когато на литературната сцена се случи нещо значимо и се появи наистина добра книга, струва си да спрем за миг, да приветстваме нейната поява и да се насладим на раждането на един нов литературен талант.
Миленко Йергобич, автор на „Сараевско Марлборо“

Базиран на личен опит, романът на Бодрожич преплита историята за израстването на едно момиче с картини от войната и умело показва колко е тънка границата между знанието за човешката трагедия и нейното осъзнаване. Дистанцираният тон на книгата само подсилва усещането за значимостта на образите, които авторката запечатва в съзнанието на своите читатели.
Library Journal, Ten Top Titles for Winter Reading

Книгата на Бодрожич „Хотел Тито“ е въздействащ разказ за човешката съпротива. Автентично, ужасяващо и безкрайно затрогващо четиво, което успява да ни помири с миналото.
Оуън Колфър, автор на поредицата „Артемис Фоул“

„Хотел Тито“ майсторски добавя политическо измерение на личния спомен. Книгата е документ за истинската човечност, разказан с много остроумие и лекота.
Neue Zurcher Zeitung

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Ivana Bodrožić
Hotel Zagorje (2010)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4