Марта Хол Кели
Изгубени рози

Автор
Марта Хол Кели
Заглавие
Изгубени рози
Издателска поредица
Красноглед
Авторска серия
Керълайн Феридей №2
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Преводач
Галина Величкова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2021
Отговорен редактор
Вера Янчелова
Коректор
Нина Славова
Оформление на корица
Фиделия Косева
Компютърна обработка
Марио Йорданов
Предпечатна подготовка
Изток-Запад
Издател
Издателство „Изток-Запад“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Адрес на издателя
ул. „Стара планина“ №5
Печат
Изток-Запад
Носител
хартия
Излязла от печат
16.09.2021
Печатни коли
32,5
Формат
16/60/90
Брой страници
520
Подвързия
мека
Цена
22 лв.
ISBN
978-619-01-0898-6
УДК
821.111(73)-311.6
Анотация

Любимата на милиони читатели по света книга „Люляковите момичета“ ни запознава с една забележителна жена — Керълайн Феридей. Тя обаче е само поредната изумителна жена в семейство Феридей. Майка й Илайза, която активно участва в политическите събития след Октомврийската революция, е главното действащо лице в новата книга на Марта Хол Кели.

1914 година. Илайза Феридей се отправя на дългоочаквано пътешествие към Санкт Петербург на гости на приятелката си София Стрешньова, братовчедка на императорската династия Романови. Вече си представя как се любува на съкровищата на Русия: катедралата с мозайки от скъпоценни камъни, картините на Рембранд в Зимния дворец на императора, известния руски балет… Плановете й обаче се осуетяват, когато Австрия обявява война на Сърбия, а руската императорска династия не успява да се справи с надвисналата опасност. Илайза едва смогва да се върне в Америка преди избухването на войната, а София и семейството й заминават за провинциалното си имение. Там вземат на работа местно момиче, Варинка, без да подозират на каква опасност се излагат.
На другия бряг на Атлантика Илайза прави всичко по силите си да помогне на семействата на белогвардейците, избягали от разкъсваната от Революцията Русия. Когато обаче писмата от София внезапно секват, Илайза се бои от най-лошото.
От нажежената атмосфера по улиците на Санкт Петербург, през аристократичните селски имения в Русия до парижките квартали, приютили отчаяните руски изгнаници, та чак до вилите на нюйоркчани в Лонг Айланд, пътищата на Илайза, София и Варинка се пресичат съдбовно. Позовавайки се на действителни събития, Марта Хол Кели за пореден път рисува правдива историческа картина, където само смелостта и приятелството пазят надеждата жива.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Martha Hall Kelly
Lost Roses (2019)
(The second book in the Caroline Ferriday series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 3