Б. К. С. Айенгар, Джон Дж. Еванс, Дъглас Ейбрамс
Светлина върху живота

Автор
Б. К. С. Айенгар, Джон Дж. Еванс, Дъглас Ейбрамс
Заглавие
Светлина върху живота
Подзаглавие
Пътуване към цялостност, вътрешен мир и истинска свобода
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Самоусъвършенстване и алтернативно познание
Преводач
Севдана Уест
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2020
Редактор
Николай Янков
Коректор
Десислава Иванова
Оформление на корица
Деница Трифонова
Компютърна обработка
Румяна Дамянлиева
Предпечатна подготовка
Изток-Запад
Издател
Издателство „Изток-Запад“
Град на издателя
София
Година на издаване
2020
Адрес на издателя
ул. „Стара планина“ №5
Печат
Изток-Запад
Носител
хартия
Излязла от печат
01.10.2020
Печатни коли
19
Формат
16/60/90
Брой страници
304
Подвързия
мека/твърда
Цена
19 лв.
ISBN
978-619-01-0703-3, 978-619-01-0714-9
Анотация

Всеки човек, без изключение, с упорита и постоянна практика може да поеме по пътя на йога и да постигне просветление и свобода.
Б. К. С. Айенгар

Айенгар, когото Би Би Си нарича „Микеланджело на йога“, е считан от мнозина за най-влиятелния йога учител на нашето време. Той посвещава целия си съзнателен живот на популяризирането на дребната йогийска практика. Усилията му се увенчават с успех: йога вече е част от нашето всекидневие. Ползите от практикуването й върху здравето и физическото ни благосъстояние са отдавна признати. Още обаче не се отчита огромният потенциал на йогийската традиция за емоционалното, интелектуалното и духовното развитие на човека. В „Светлина върху живота“ — един от последните му трудове — Айенгар се опитва да внесе ново разбиране за йога като път за личностна трансформация и просветление.

Йога отключва творческия потенциал на Живота. Тя постига това, като създава структура за себеосъществяване, указвайки как да напредваме по пътя и разкривайки свещен излаз към Върховното, към божествения произход и истинската Съдба. Светлината, която йога хвърля върху Живота, е трансформираща. Тя не просто променя начина, по който виждаме нещата; тя променя човека, който вижда. Тя носи познание и го извисява до мъдрост.

Информация за автора

Б. К. С. Айенгар е един от водещите учители по йога в света и автор на най-продаваната книга за йога за всички времена, „Светлина върху йога“ (Изток Запад, 2003). Той е преподавал на звезди от сферата на културата, на редица световни лидери, както и на хиляди учители, които са отнесли неговия иновативен и подобрен подход към системата йога до всяко кътче на света. Сред заглавията, превърнали се в класика и най-продавани книги, са: „Светлина върху пранаяма“ (Изток Запад, 2008), „Светлина върху йога сутрите на Патанджали“ и „Йога — пътят към холистично здраве“. Той е един от първите учители, разпространили йога на Запад, а днес по света се срещат стотици центрове по йога, в които се преподава неговият метод. Б. К. С. Айенгар е сред имената на „Стоте най-влиятелни личности“ на сп. „Таймс“ за 2004 г.

Джон Дж. Еванс е писател с богат опит като лектор по философия на йога. След дипломирането си от „Кеймбридж“ през 1971 г. той прекарва дълги години във Франция и Индия. Започва да се учи при Б. К. С. Айенгар през 1978 г. и работи съвместно с него върху няколко негови книги, най-значимата от които е „Светлина върху йога сутрите на Патанджали“ Понастоящем живее в Югоизточна Франция.

Дъглас Адамс дълги години работи като редактор на религиозни текстове в „Юнивърсити ъв Калифорния Прес“ а след това като старши редактор в „Харпър Сан Франциско“. Той е съавтор в редица бестселъри на знаменити духовни учители, сред които архиепископ Дезмънд Туту и даоисткият майстор Мантак Чия. Съучредител на " Айдиа Аркитектс", агенция за развитие на книги и медии, работеща с автори визионери с цел създаване на един по-мъдър, здравословен и справедлив свят. Живее в Санта Круз, Калифорния, заедно със своята съпруга и трите си деца.

Съдържание

Предговор…7
Въвидение. Свободата ви очаква…11
Глава 1. Пътуване към себе си…21
Глава 2. Стабилност. Физическото тяло (Асана)…39
Глава 3. Жизненост. Енергийното тяло (Прана)…83
Глава 4. Яснота. Менталното тяло (Манас)…123
Глава 5. Мъдрост. Интелектуалното тяло (Виджнана)…163
Глава 6. Блаженство. Божественото тяло (Ананда)…205
Глава 7. Живот в свободата…245
Асани за емоционалната стабилност…286
Показалец…291

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Книжарници

Корици 2