Кристофър Гортнър
Божествената

Автор
Кристофър Гортнър
Заглавие
Божествената
Издателска поредица
Бунтарки №2
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Жанр
Биографичен роман, Исторически роман
Преводач
Емилия Ничева-Карастойчева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2021
Редактор
Цвета Германова
Коректор
Василка Ванчева
Оформление на корица
Златина Зарева
Предпечатна подготовка
Любомир Делев
Издател
ИК „ЕМАС“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Печат
„Полиграф-Юг“
Носител
хартия
Излязла от печат
03.09.2021
Печатни коли
30
Формат
84/108/32
Брой страници
480
Подвързия
мека
Цена
18,90 лв.
ISBN
978-954-357-503-9
Анотация

Обожавана от най-големите творци на Франция, тя избира любовта към театъра. И остава завинаги в историята като божествената Сара Бернар.
Осемгодишната Сара попада за пръв път в Париж — отгледано от дойката си сред зелените хълмове на Бретан, възслабичкото момиченце сега ще трябва да съжителства с майка си, куртизанката мадмоазел Жюли, която почти не познава. Но баща й, макар да е отказал да узакони връзката с майка й, е осигурил средствата за образованието на извънбрачната си дъщеря — пансион в „Отьой“, манастирско девическо училище. След което й е осигурена достойна зестра, за да се омъжи за състоятелен мъж. Но не това е мечтата на непокорната девойка — погледът й е вперен в Консерваторията и висините на актьорската професия…
И родената в низините на обществото Сара поема по пътя на обучение на момичетата от заможните семейства.
Париж, втората половина на XIX век. Бел епок, епохата на невиждан дотогава икономически просперитет, епохата на освободените нрави, на шантаните и канкана. Париж тъне в лукс и разюзданост. Но освободеността на нравите ражда и нови нужди за духа, нови търсения в изкуството, нови лица и перспективи.
От другата страна в изкуството са консерваторите, хората, пазещи ревниво традициите и чувстващи се единствените призвани. Сред тях са и преподавателите в Консерваторията, и трупата на „Комеди Франсез“, съблюдаващи правилата, завещани от Молиер.
Една млада еврейка, незаконна дъщеря на куртизанка, тръгнала от низините, се осмелява да постави под съмнение и правилата, и традициите. Ненадарена със съвършена красота, но благословена с артистичен плам и с неоспорим талант, девойката дръзва да играе според собственото си виждане и да наложи своя подход не къде да е, а в бастиона на консерваторите, за да остави своя следа за поколенията. Бунтовната актриса, обожествяваната Сара Бернар.

Информация за автора

Кристофър Гортнър е един от най-успешните автори на исторически романи в света днес. Роден в Малага, Испания, от брака на испанка и американец, писателят се мести още като тийнейджър в САЩ заедно със семейството си, където живее до днес. Магистър по изящни изкуства, Гортнър се посвещава на историята, като първите творби са резултат от интереса му към ренесансовия период на Италия и Испания. Те му донасят световна слава и днес са преведени на над 25 езика. През последните години вниманието на автора е насочено повече към образите на велики жени от края на XIX — началото на XX век.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

C. W. Gortner
The First Actress (2020)

Въведено от
Regi
Създадено на
Обновено на
Източници
Дата на издаване - Store.bg
https://www.book.store.bg/p313397/bozhestvenata-kristofyr-gortnyr.html
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени
Чужди рафтове

Корици 4