Николай Русев
Сотир Пазвански

Автор
Николай Русев
Заглавие
Сотир Пазвански
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни български романи и повести
Редактор
Райчо Русев — Райсън
Художник
Николай Начев
Издател
Издателство „Факел“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Адрес на издателя
ул. „Бр. Миладинови“ 28
Носител
хартия
Печатни коли
15,5
Формат
16/84/108
Брой страници
248
Подвързия
мека
Цена
18,00 лв.
ISBN
978-954-411-298-1
Анотация

Освен че разполагаше с компромат за всеки големец, посетил „Интерпочивка хотел енд спа“, Сотир Пазвански беше една от най-влиятелните личности в курортното градче. Като истински родолюбец, краевед и меценат, той държеше да е на всяка софра, да знае всичко и не пропускаше да вземе участие във всяка уйдурма и по-голяма далавера.
— Добре съм си! — обясняваше той на върволицата гости.
— Ако под душа коленете ми започнат да остават сухи, тогава ще отслабвам! Откак съм на винце, кръвното ми е чук! Сто и петдесет на сто и десет! Не мърда!
Сотир Пазвански бе човек със замах. Живееше на осветена улица, притежаваше равен парцел и марули в градината.

Дебютният роман на Николай Русев „Козидор“ бе голямата изненада на българския литературен пазар. Историята, разказана през ключалката на въображаем хотел, беше номинирана за наградата „Хеликон“ за нова българска художествена проза през 2020-а година. Модерната сага с главоломни обрати и перипетии, през които преминават подчинените на 94-годишния склерозирал собственик на едноименния хотел „Козидор“, е истинско изпитание за въображението на читателя, изтънчена и разсмиваща до сълзи комедия на абсурда от първата до последната страница. Важна подробност за Николай Русев е, че той наистина е генерален мениджър на реномиран хотел и сам определя творчеството си като „битово-приключенска фантастика“.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2