Димитър Токушев
История на българската средновековна държава и право

Автор
Димитър Токушев
Заглавие
История на българската средновековна държава и право
Тип
учебник
Националност
българска (не е указана)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Юридическа литература
Жанр
Право, юриспруденция, Учебна литература, Учебник
Редактор
Наталия Гуджева, Гергана Мирчева
Художник
„Мегахром“
Коректор
Нели Германова
Издател
Сиби
Град на издателя
София
Година на издаване
2009
Адрес на издателя
пл. „Славейков“ № 4
Печат
„Симолини“
Носител
хартия
Брой страници
312
Подвързия
мека
Цена
18,00 лв.
ISBN
978-954-730-553-3
УДК
34(497.2)(091)
Анотация

Изданието представлява учебник за студентите в юридическите факултети в страната. Книгата систематизира дългогодишния опит на автора — проф. Димитър Токушев, като преподавател в Софийския университет, и същевременно представя неговия принос към съвременните достижения на правно-историческата наука у нас. Като черпи от академичното наследство на професорите Димитър Ангелов и Михаил Андреев в тази научна област, авторът анализира възникването и развитието на българските държавни институции и на правната система през периода на Средновековието. Книгата обхваща хронологически периода от създаването на българската държава през 681 г. до конституирането на модерната българска държава след 1878 г.
Едната част от съдържанието на учебника обхваща изследването на държавата като политическа организация на обществото и нейните структурни изменения през столетията. Другата част от съдържанието включва анализ на средновековното право като съвкупност от правила, регулиращи отношенията между хората и институциите на държавната власт и управление, както и отношенията между индивидите по повод на техните имуществени и неимуществени права.
Тематичният подбор и структурното разпределение на изложението съответства на основните периоди и ключовите моменти в историческото развитие на българската държавност и право.

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Източници
анотация – book.store.bg
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2