Радка Пелова, Атанас Димитров, Живка Панчева, Стефка Костова, Живка Симеонова, Кирил Гавазов, Ваня Лекова
Ръководство за лабораторни упражнения по неорганична химия

Автор
Радка Пелова, Атанас Димитров, Живка Панчева, Стефка Костова, Живка Симеонова, Кирил Гавазов, Ваня Лекова
Заглавие
Ръководство за лабораторни упражнения по неорганична химия
Език
български
Категория
Ръководства и самоучители
Жанр
Учебна литература
Рецензент
доц д-р А. Кожухарова
Издател
Университетско издателство „Паисий Хилендарски“
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2003
Адрес на издателя
ул. „Костаки Пеев“ №21
Други полета
Одобрено от МОН
Носител
хартия
Брой страници
164
Подвързия
мека
Цена
4,90 лв.
ISBN
954-423-285-0
УДК
546(076)(075.8)
Анотация

Предлаганото ръководство е предназначено за студентите от Химическия факултет при Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, които изучават обща и неорганична химия. Материалът, включен в ръководството съответства на съдържанието на учебния план. При съставяне на ръководството колективът се е съобразил с основните тенденции в развитието на съвременната неорганична химия. Главната цел е да насочат и въведат студентите в лабораторната практика по химия и да се запознаят с редица апаратури и операции при неорганичния синтез. Упражненията по обща и неорганична химия са първите лабораторни упражнения по химия за студентите от съответните специалности. Чрез тях те усвояват необходимите лабораторни навици за работа с лабораторни съдове и апарати и извършване на лабораторни операции, които са необходими за по-нататъшното обучение по химия.
Авторите са се старали по-голямата част от упражненията да бъдат съобразени с лекционния материал. Значителен е броят на препаративните упражнения, тъй като при тяхното изпълнение студентите самостоятелно прилагат на практика усвоените умения, знания и навици за експериментална работа в химичната лаборатория. Ръководството може да се използва от студенти, изучаващи неорганична химия във висшите учебни заведения.
Отделните глави са написани от: доц. д-р Р Пелова — 15,16, 26, 31; доц. д-р А. Димитров — 5, 6, 8, 9, 10, 27, 28, 32; гл. ас. д-р Cт. Костова –14,17, 21, 22, 30; гл. ас. д-р Ж. Панчева 11, 12, 13, 25; гл. ас. д-р Ж. Симеонова — 20, 23, 24; cт. ас. д-р К. Гавазов –1, 2, 3, 4, 7, 29; cт. ас. д-р В. Лекова –18, 19.
При подготовката на ръкописа на авторите бе оказана голяма помощ от проф. дхн А. Александров, който го прочете и систематизира, за което авторите сърдечно благодарят. Авторите изказват и дълбока благодарност за внимателния и критичен прочит на ръководството, който бе извършен от рецензента доц. д-р А. Кожухарова.
от Авторите

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 2