Георг Еберс
Императорът

Автор
Георг Еберс
Заглавие
Императорът
Издателска поредица
Библиотека „Посоки“
Подпоредица
Исторически романи №11
Тип
роман (не е указано)
Националност
немска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Преводач
Петя Плачкова
Език, от който е преведено
немски (не е указано)
Година на превод
2007
Технически редактор
Валентин Иванов
Стилов редактор
Петя Плачкова
Оформление на корица
Валентин Желязков
Издател
Ирина Галчовска — Гея 11
Град на издателя
Добрич
Година на издаване
2007
Носител
хартия
Печатни коли
32
Формат
84×108/32
Брой страници
512
Подвързия
мека
Цена
11,99 лв.
ISBN
978-954-361-014-3
УДК
830-311.6
Анотация

По време на обиколката си из далекоизточните провинции на Римската империя император Адриан пристига инкогнито в Александрия, придружаван единствено от личния си роб Мастор и от любимеца си Антиной. Представяйки се за римски архитект, изпратен да помогне за възстановяването и украсата на двореца на Лохиада, където трябва да отседне императорът, Адриан има възможност да се запознае с живота и нравите в един от най-космополитните градове по онова време и да общува непосредствено с хора от различни социални прослойки.
Но приятелските отношения, които създава със семейството на младия скулптор Полукс, внезапно се променят, когато Адриан разкрива самоличността си.
Обсебен от страстта си по астрологията, императорът се опитва да избере наследник за престола, допитвайки се до звездите. Но претендентът Луций Елий Вер с помощта на Бен-Иохай, най-добрият сред евреите познавач на движението на небесните светила, научава какво ще предскажат звездите за собствената му съдба в уречената нощ. И тъй като предсказанието не е особено благоприятно за него, той решава с цената на всичко да попречи на императора да наблюдава небето в този момент. За да се добере до багреницата, поставя на карта живота на жителите на Александрия.

Информация за автора

Георг Еберс (1.03.1837 г. — 7.08.1898 г.) е немски египтолог и романист. Изучава източни езици и археология в Берлин и през 1865 става доцент по египтология в Йена. Известен е в науката като откривател на Египетския медицински папирус, който днес носи неговото име. Популяризира египетската история и култура в поредица от романи — „Уарда“, „Серапис“, „Клеопатра“ и др.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Georg Ebers
Der Kaiser (2007)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2