Еврипид
Трагедии

Автор
Еврипид
Заглавие
Трагедии
Издателска поредица
Libri legendi
Тип
сборник
Националност
старогръцка
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трагедии
Жанр
Митология, Трагедия
Теми
Древна Гърция, Антична литература
Преводач
Доротея Николаева Табакова, Тамара Владимирова Петринска
Език, от който е преведено
старогръцки
Година на превод
2012
Редактор
Мартин Христов
Художник
Иво Рафаилов Шабарков
Технически редактор
Мартин Христов
Предпечатна подготовка
Митко Ганев
Издател
Издателство „Ерго“
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
бул. „Драган Цанков“ №170
Печат
„АртГраф“
Други полета
С подкрепата на Програма „Култура“ (2007–2013) на Европейския съюз

Празни страници: 4.
Носител
хартия
Формат
60×90/16
Брой страници
368
Тираж
500
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
12,00 лв.
ISBN
978-954-8689-35-9
УДК
875-21
Анотация

Настоящото издание включва шест трагедии на Еврипид, непревеждани досега на български език или превеждани много отдавнао. Те са подредени хронологично по реда на поставянето им в Атина.
Най-ранната творба, достигнала до нас, е „Алкестида“ — вълнуващ разказ за саможертвата на предана съпруга. „Медея“ е сред прочутите произведения на Еврипид; тя е част от митологичния цикъл за пътуването на Аргонавтите, но авторът внася нови събития в мита, правейки от Медея детеубийца. „Андромаха“ е част от Троянския митологичен цикъл, посветена на съдбата на вдовицата на Хектор в плен на Елада. „Ион“ е трогателна история на син на бог Аполон от смъртна жена, подхвърлен от майка си и после повторно намерен от нея.
„Вакханки“ — разказ от Тиванския митологичен цикъл за въдворяването на култа на бог Дионис в родната му Тива, и „Ифигения в Авлида“ пиеса за заминаването на ахейците към Троя и за жертвата на дъщерята на Агамемнон Ифигения, за да може походът да се осъществи, са двете последни пиеси на Еврипид, писани при двора на македонския цар Архелай, където трагическият поет прекарва последните години от живота си.

Информация за автора

Еврипид (485–406 пр. Хр.) е най-младият от тримата известни старогръцки трагически поети. Роден във века на Перикъл, в разцвета на класическа Атина, той е свидетел и на нейния упадък по време на Пелопонеската война.

Античните биографи описват пестеливо живота му. Еврипид страни от активна обществена дейност, предпочита уединението. Пише трагедии от 18-годишен, но успява да постави своя творба доста по-късно. През дългия си творчески път той рядко получава награди и признание: съвременниците му го възприемат като новаторски и прекалено рационален, изобразяващ, според Аристотел, хората „не такива, каквито трябва да са, а такива, каквито са“. Блестящото образование, което получава, както и общуването му с видни философи му носят прозвището „философ на сцената“. В творбите си често използва рядко срещани версии на античните митове и ги обогатява с измислени от самия него сюжетни ходове.
Написал е повече от 90 трагедии, от които до нас са достигнали едва 17 и една сатирна драма.

Съдържание

Алкестида…5
Медея…61
Андромаха…113
Ион…171
Вакханки…249
Ифигения в Авлида…303

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4