Софи Оксанен
Когато изчезнаха гълъбите

Автор
Софи Оксанен
Заглавие
Когато изчезнаха гълъбите
Авторска серия
Квартетът №3
Тип
роман
Националност
финландска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Интелектуален (експериментален) роман, Съвременен роман (XX век), Постмодерен роман, Исторически роман
Теми
Европейска литература, Паралелен сюжет, Студената война, Фашизъм — комунизъм — тоталитаризъм, Психологически реализъм, Психологизъм
Преводач
Росица Цветанова
Език, от който е преведено
фински
Година на превод
2015
Редактор
Пламен Тотев
Художник
Shutterstock/blinkblink (снимка на корица)
Коректор
Елена Добрева
Оформление на корица
Стефан Тотев
Издател
ИК „Персей“
Град на издателя
София
Година на издаване
2015
Печат
Скала принт
Други полета
Преводачът на книгата Росица Цветанова е родена на 29.X.1985 г. във Варна. Завършва специалност „Скандинавистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където сега преподава и подготвя докторска дисертация. Изследва влиянията между литературите на Швеция и Финландия от епохата на Реформацията до наши дни. Превежда художествена литература от фински, шведски, норвежки и датски. Сред авторите, които е претворила на български, са Софи Оксанен, Йохана Синисало, Юхани Ахо, Мика Валтари, Том Егеланд, Ян Гиу, Курт Ауст, Лена Крун, Йон Айвиде Линдквист и др. Носител е на наградата „Васа Ганчева“ за художествен превод от скандинавски езици.
Носител
хартия
Печатни коли
22
Формат
84×108/32
Брой страници
352
Подвързия
мека
Цена
14 лв.
ISBN
978-619-161-055-6
УДК
894.541-31
Анотация

Велики дела на доблест и низост, страст и предателство се сблъскват в този литературен шедьовър. Авторката размива жанровите граници, смесвайки историческия роман с криминална история, психологическия роман с любовна история, военния роман с интимна драма.
Двама естонци дезертират от Червената армия — националистът Роланд, честен и принципен борец за свобода, и неговият братовчед Едгар, човек с хлъзгави убеждения и характер. Роланд иска час по-скоро да се върне при Розали, жената, която осмисля живота му. Едгар се скрива от съпругата си Юдит, която е направил нещастна, и приема нова самоличност като агент на нацисткия режим. В същото време останалата без съпруг Юдит разцъфва като жена. 20 години по-късно Естония е отново под комунистически контрол. Едгар сега е съветски апаратчик и отчаяно се опитва да бъде близо до силните на деня. Но Роланд и Юдит са заплаха за него, защото държат ключа към тайните му.
Роман във великите традиции на литературата, произведение, което остава за поколенията.

Един от най-влиятелните автори на нашето време, Софи Оксанен принадлежи към висшата лига в литературата и е в кръвна връзка с големите руски класици. Макар и още млада (р. 1977), тя има огромна колекция от най-престижните награди, в които засега липсва само Нобеловата.

Информация за автора

Вече известно време бях издирвала подходящ главен герой за следващия си роман, когато през 2009 г. ненадейно открих прототипа. По принцип разполагах с основна тема и идейно поле, липсваше лицето. Случи се така, че прочетох някаква статия. Всяка от известните исторически личности в нея би била подходяща за моя сюжет, понеже всички те бяха хора, повлияли по някакъв начин хода на историята. И до днес продължават да оказват въздействие върху съвременните прочита на историческото минало.
Едно от тези лица обаче изпъкваше над останалите. Мъж, който пламенно се възхищавал на тогавашните знаменитости, суперзвезди, идоли летци… и сам искал да стане такъв. Представял се за пилот, разказвал истории за опасни положения, в които изпадал по време на полетите си, както и за видни личности, които превозвал. Дори ретуширал образа си по снимки на летци.
В действителност никога не бил летял. Нямал дори разрешение за управление на самолет.
Започнах работата си, разглеждайки стари демонстрации на акробатичен пилотаж, изпробвайки картечен пистолет „Суоми“ и размишлявайки за съпругата на този мъж, за брака, изграден на базата на лъжа.
Софи Оксанен

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Sofi Oksanen
Kun kyyhkyset katosivat (2012)
Kvartetti #3

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2