Вера Ганчева
Швеция

Автор
Вера Ганчева
Заглавие
Швеция
Подзаглавие
Страната и хората
Второ подзаглавие
География, история, общество, култура, личности
Издателска поредица
Очерци за европейските страни
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Документални очерци
Редактор
Живка Дамянова
Художник
Веселин Цаков
Коректор
Людмила Стефанова
Библиотечно оформление
Кремена Филчева
Предпечатна подготовка
Ваня Лазарова
Издател
Издателство „Хемус Груп“, Фондация „Отворено общество“
Година на издаване
2001
Печат
„Балканпрес“ АД
Носител
хартия
Печатни коли
19
Формат
70/100/16
Брой страници
312
Подвързия
мека
Цена
6,80 лв.
С илюстрации
да
ISBN
954-758-002-7
УДК
308(485) 948.5
Анотация

Швеция е една от най-привлекателните страни в Европа, а без съмнение и в света: красива, съхранила самобитността си, преуспяваща… Интересът към нея неслучайно нараства, предизвикан обаче не само от мамещата северна екзотика, но и от доказаната ефективност на „шведския модел“, довел до създаването на общество, демократично по дух и същност, икономически динамично, предоставящо шанс за развитие и изява на всички.
Отдавна възприемана като един от най-положителните примери на човечеството, Швеция има и все по-засилваща се роля в международния живот, който нейната дипломация и бизнес облагородяват с изконни национални добродетели като почтеност, толерантност, трудолюбие, взискателност, пестеливост. А и световната култура едва ли би била така богата без приноса на нейните творци, без сиянието на Нобеловите награди…
Но нима всичко е съвършено в тази страна, днес отдалечена от нашата по-скоро психологически?
Разбира се, че не. Тази книга разказва за нейните постижения и проблеми, за природата и ярките й личности, за дългия път, извървян от шведите през вековете, нерядко труден и стръмен, но все пак неотклонно възходящ, специфично среден и извел ги надалеч, осигурил им завидна преднина сред повечето народи на планетата.

Информация за автора

Вера Ганчева е литературовед, преводач и издател, преподавател по история на скандинавските литератури в Софийския университет. Отдавна свързана със Скандинавия и по-специално с Швеция, тя познава добре живота там, направила е много за популяризиране на шведската култура в страната ни.
Това е нейната пета книга.

Съдържание

УВОДНИ ДУМИ…7
ГЕОГРАФИЯ…11
Родена от ледовете. На ръба на Европа. Изобретатели, естети и идеалисти, „християни посвоему“. Пет града. Живот сред природата и за природата.
ИСТОРИЯ…101
СВеи и йоти. Рейнско злато. Викингите — герои или разбойници? „Швеция става Швеция“ — Густав Васа и неговата династия. Велика сила (1611–1718). „Епоха на свободата“ и густавианство (1719–1809). XIX в.: изграждане на модерна държава. XX в.: Втори период на величие. По-важни дати от историята на Швеция
ОБЩЕСТВО…155
Държавата и обществото — синоними. „Блокове“, но не „полюси“. Трите равнища на властта. „Домът на народа“ има различни етажи. Всекидневието — лаборатория вместо цех… Швеция и светът. Нордизмът: идея, разгърната в политическа философия, икономическа стратегия и житейска практика. Стопанство — колко са всъщност „шведските модели“?
КУЛТУРА…220
Извори и взаимодействие с Европа. „Златни векове“ и „пробиви на модерното“. Нобеловата награда на сто години. Постижения от ново време. Образование и културна политика, масмедии.
ШВЕДСКИ КАЛЕНДАР…282
ПОЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ…298
БИБЛИОГРАФИЯ…303

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Номерирани 308 страници + 8 страници цветни приложения.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени

Корици 2