Кейт Мортън
Дъщерята на часовникаря

Автор
Кейт Мортън
Заглавие
Дъщерята на часовникаря
Тип
роман (не е указано)
Националност
австралийска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Надежда Розова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2021
Отговорен редактор
Жечка Георгиева
Художник
Стефан Касъров
Технически редактор
Симеон Айтов
Коректор
Донка Дончева
Предпечатна подготовка
Отилия Димитрова
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
Печатница „Алианс Принт“
Носител
хартия
Излязла от печат
11.06.2021
Печатни коли
29
Формат
60×90/16
Брой страници
464
Подвързия
мека
Цена
24 лв.
ISBN
978-619-02-0661-3
УДК
821.111(94)-311.6
Анотация

В мразовита зимна вечер във викториански Лондон е изоставено невръстно момиченце. Малката улична крадла се превръща в ослепително красива муза и модел на талантливия художник Едуард Радклиф, а накрая става и негова любима.
През лятото на 1862 година двамата влюбени отпътуват за имението Бърчуд в горното поречие на Темза заедно с група художници, за да прекарат един месец в уединение и творческо вдъхновение. Напрежението постепенно се сгъстява и в един горещ следобед проехтява изстрел. Още преди края на престоя на групата приятели една жена е убита, друга изчезва, откраднато е скъпо наследствено бижу, а животът на Едуард Радклиф рухва.
Повече от век по-късно младата архивистка Елъди Уинслоу намира пожълтяла снимка на поразителна жена с викторианско облекло и скицник с рисунката на къща на завоя на някаква река. Защо къщата изглежда толкова позната на Елъди? И коя е красавицата на снимката?
Пищна обстановка, прецизни исторически детайли, убийство, кражба, вероломство, любов и загуба — в тази книга има всичко. Мечтателното повествование звучи с гласа на Птичето, дъщерята на часовникаря — свидетелка на драматичните събития от миналото, изплъзнала се от властта на времето.

Информация за автора

Австралийската писателка Кейт Мортън завършва английска филология в университета в Куинсланд, където насочва интереса си към викторианската трагедия. В момента работи над докторат върху съвременните романи, съчетаващи елементи на готика и мистерия. Нейните „романи с атмосфера“, както ги нарича критиката, са издадени в 38 държави в общ тираж 10 милиона копия и се радват на феноменален успех.
Първата й книга, „Къщата на Ривъртън“ (на български език със заглавие „Изплъзване от времето“), става бестселър на в. Сънди Таймс във Великобритания през 2007 г. и на в. Ню Йорк Таймс през 2008 г. Вторият й роман „Забравената градина“ покорява първо Испания и става бестселър номер 1 във Великобритания за 2008 г. според класацията на в. Сънди Таймс. През 2009 г. романът печели и наградата за най-добра книга, присъждана от Австралийската асоциация на книгата. На български език са издадени и майсторски изпипаните романи „Пазителка на тайните“ и „Отминали времена“.
Кейт Мортън живее в Брисбън със съпруга и синовете си и продължава да пише.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Kate Morton
The Clockmaker's Daughter (2018)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2