Дж. Г. Фарел
Обсадата на Кришнапур

Автор
Дж. Г. Фарел
Заглавие
Обсадата на Кришнапур
Авторска серия
Имперска трилогия №2
Тип
роман
Националност
ирландска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Теми
Награда „Букър“, Европейска литература, Индия
Преводач
Владимир Молев
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2023
Редактор
Петя Петкова
Технически редактор
Галина Николова
Коректор
Мария Венедикова
Оформление на корица
Милена Вълнарова
Библиотечно оформление
Милена Вълнарова
Издател
Кръг
Град на издателя
София
Година на издаване
2023
Адрес на издателя
ул. „Оборище“ 23А
Печат
„Алианс Принт“
Други полета
Шрифт на корица и вътрешни заглавия: Кирил Златков.
Носител
хартия
Излязла от печат
08.12.2023
Печатни коли
27
Формат
60/90/16
Брой страници
432
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
29,90 лв. / 15 €
ISBN
978-619-265-040-7
Анотация

Индия, 1857-а — годината на въстание, което заплашва да удави в кръв британските колонизатори.
Робърт Флъри, син на един от всемогъщите директори на Британската източноиндийска компания, тъкмо е пристигал в Калкута, където да посети гроба на отдавна починалата си майка и да разведри наскоро овдовялата си сестра. За да съчетае полезното с приятното, баща му е издействал и добре платена поръчка да опише благотворната роля на империята за напредъка на местното население по пътя към цивилизацията.
За беда, в този момент Индия е обхваната от вълнения и Флъри се озовава в обсадения от разбунтувалите се войници пограничен пост в Кришнапур. Принуден да защитава живота си с оръжие в ръка, изнеженият и витаещ в облаците младеж се сблъсква с глада, болестите и смъртта, но заедно с тях преживява и първите истински трепети на приятелството и любовта.
Романът „Обсадата на Кришнапур“ стъпва върху действителни събития и е плод на старателни проучвания на извори и архивни материали. Ирландският писател Дж. Г. Фарел пресъздава няколкомесечна обсада на Лъкнау, разтърсила Британската империя, а в текста под една или друга форма намират място откъси от дневници и свидетелства на очевидци.
На този исторически фон авторът с невероятно чувство за хумор и забележителна ерудиция рисува детайлна картина на викторианското общество — с неговите често нелепи и същевременно умилителни за съвременния човек порядки и вярвания, отгласи от които често срещаме и в днешните противоречия около религията, медицината, науката и прогреса.
„Обсадата на Кришнапур“ е втората книга от знаменитата „Имперска трилогия“ на Дж. Г. Фарел. Публикуван три години след „Вълнения“, романът е отличен с наградата „Букър“ за 1973-та и е приет за една от най-великите британски творби за втората половина на ХХ в.

Информация за автора

Джеймс Гордън Фарел (1935–1979) е роден в Ливърпул в англо-ирландско семейство. Като студент в Оксфорд се разболява от детски паралич, прекарва почти година на легло и здравето му остава завинаги увредено. Заради заболяването се отказва да учи право и се прехвърля във френска и испанска филология. След завършването на университета пътува много, известно време преподава в Париж, обикаля из Испания и Мароко, а от средата на шейсетте години се установява в Лондон и се посвещава на писането. Благодарение на успеха на романите си през 1979-а си купува къща в Югозападна Ирландия и се премества да живее там. Няколко месеца по-късно загива при риболов по време на буря.

Рекламни коментари

„Шедьовър отвъд всяка категория. Исторически роман, комедия на нравите, история на идеите — «Обсадата на Кришнапур» е всичко това.“
„Кълъмбъс Диспач“

„Ако не си беше отишъл толкова млад, без съмнение днес Дж. Г. Фарел щеше да е един от най-големите англоезични писатели.“
Салман Рушди

„Напрежение и изтънченост, хумор и ужас, тънката граница между героизъм и лудост: рядко толкова различни елементи се балансират така изкусно, както го прави Фарел тук. Проницателността, въображението и писателското му майсторство се съчетават в роман с изключително качество.“
„Таймс“ (Лондон)

Съдържание

Първа част…5
Втора част…177
Трета част…281
Четвърта част…377
Послеслов…430

Бележки за изданието, от което е направен преводът

J. G. Farrell
The Siege of Krishnapur (1973)
(The second book in the Empire Trilogy series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4