Владимир Зарев
Хрътката • Хрътката срещу Хрътката

Автор
Владимир Зарев
Заглавие
Хрътката, Хрътката срещу Хрътката
Авторска серия
Хрътката №1; 2
Тип
роман
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
второ (грешно указано първо)
Категория
Българска криминална проза
Жанр
Съвременен роман (XX век)
Редактор
Мариана Христова
Отговорен редактор
Красимир Гетов
Художник
Дамян Дамянов
Коректор
Мариана Христова
Предпечатна подготовка
Петър Дамянов
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
Печатна база Сиела
Носител
хартия
Печатни коли
26,75
Формат
60/90/16
Брой страници
428
Подвързия
мека
Цена
15 лв.
ISBN
978-954-28-1427-6
УДК
886.7-312.4
Анотация

„Хрътката“ и „Хрътката срещу Хрътката“ са криминални романи, които по един любопитен и убедителен начин съдържат в себе си спецификата на жанра — бърза, неочаквана и изпълнена с обрати фабула и сюжет, който е изграден върху сложна криминална загадка, умни и интелигентни престъпници, общ герой — следователя Евтимов.
„Хрътката е особена порода, която се отличава с удивителната упоритост да преследва дивеча. Нейната емоционална възбуда по време на лова е толкова силна, че, примесена с постоянството й, достига до пълна безпощадност, което означава до съвършено безпристрастие. Хрътката не мрази животното, което гони, тя просто се подчинява на вътрешното си убеждение, че в залавянето е смисълът на подарения й живот. Тя е съдбовно закрепостена от природата да преследва и да хваща. Както сега е модерно да се казва… — това е нейната карма“ — така авторът характеризира своя герой. Той е пред пенсия,, един от малкото следователи в милицията, който притежава прозорлив ум, любопитство и професионализъм, но най-важното — съхранен личен морал и безпределна честност. Точно по тази причина Хрътката е недооценен. Вмислен в себе си странник, „бяла врана“ в неморалното и прогнило общество, той се усеща изхвърлен, направо декласиран, защото носи и проявява в същността си вината на разложилото се социалистическо общество. И в своята работа, и в личния си живот Хрътката е полезен, но остава неразбран, нещастен и драматично, болезнено отхвърлен.

Романът „Хрътката“ излиза през 1978 година в пловдивското издателство „Христо Г. Данов“, но е замислен и написан от Владимир Зарев няколко години по-рано. В него през личната и професионалната история на един следовател се оглежда времето на „застоя“ от началото на 80-те години на миналия век.
В „Хрътката срещу Хрътката“ („Български писател“, 1990) същият главен герой е поставен пред ново — и последно в неговата кариера — предизвикателство. Предизвикателство за него е и съдбовната 1990 година — бавно разбунващото се време на Горбачовите „гласност“ и „перестройка“, когато шумно и патетично се прави опит да бъде реформиран социализмът.
Криминалните случаи в двата романа се превръщат в психологическо разследване на далеч по-сложни въпроси: за свободата и несвободата, за закона и морала, за оцеляването на индивидуалността в системата, за навика и съпротивата срещу него, за смисленото и безсмисленото в човешкото битие…

Съдържание

Хрътката…9
Хрътката срещу Хрътката…197

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2