Йордан Мутафчиев
На главното направление

Автор
Йордан Мутафчиев
Заглавие
На главното направление
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Българска военна проза
Жанр
Мемоари, Военна проза, Автобиография
Редактор
Чони Чонев
Художник
Живко Метафчиев
Коректор
Русанка Драгнева
Предпечатна подготовка
Митко Ганев
Издател
Медия принт
Град на издателя
София
Година на издаване
2010
Печат
„Циан“ ЕООД
Носител
хартия
Печатни коли
34
Формат
70×100/16
Брой страници
544
Подвързия
мека
Цена
15 лв.
ISBN
987-954-92676-1-7
УДК
355.48(092), 355.07(497.2)(093.3), 92 Мутафчиев, Йордан Жеков
Анотация

Йордан Мутафчиев е български армейски генерал и последен военен министър на отбраната на Република България. Преди да достигне върха на военната йерархия, той е преминал през всички основни звена на кариерата и има личен принос в укрепването на бойната готовност и боеспособност на Българската армия, преди и след промените в страната.
Книгата разказва за сложния му път в Българската армия, за взаимоотношенията между някои от българските генерали и между Министерството на отбраната, Генералния щаб, Инспектората на Въоръжените сили с останалите държавни институции в един повратен момент от най-новата ни история. В нея са засегнати и такива въпроси като националната сигурност преди и след реформите в армията, преговорите за ограничаване на въоръжените сили в Европа, разпадането на Варшавския договор, нарушаването на баланса на силите на Балканите, първите контакти с представителите на държавите от НАТО… Дава се отговор на въпроса „Защо не дойдоха танковете?“ Не са прескочени аферата „Царичина дупка“, взаимоотношенията с Легия „Раковски“, деполитизацията на войските и други по-интересни събития. Разгледана е и дейността му като посланик в Северна Корея. Отделено е място на сложните виражи в българската политика…
Това не е една забавна, а поучителна история, изпъстрена с много подробности, задълбочени анализи и изводи за миналото, но написана преди всичко с мисъл за бъдещето на България.

Информация за автора

Армейски генерал Йордан Мутафчиев

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2