Наполеон за Наполеон

Заглавие
Наполеон за Наполеон
Подзаглавие
Автобиографията на императора
Тип
автобиография
Език
български
Категория
Биографии и автобиографии
Жанр
Биография, Автобиография, Документална проза, Военно дело, Мемоари
Преводач
Здравко Йорданов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2021
Съставител
Съмърсет де Шер
Редактор
Филип Зидаров
Главен редактор
Съмърсет де Шер
Коректор
Мая Христова
Оформление
Филип Зидаров
Предпечатна подготовка
Пламен Трампов
Издател
Издателство „Захарий Стоянов“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Печат
Мултипринт ООД
Носител
хартия
Печатни коли
37
Формат
8/60/84
Брой страници
288
Подвързия
твърда
Цена
39 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-954-09-1516-6
УДК
821.133.1-94
Анотация

През времето на шестгодишното си заточение на остров Света Елена, от Ватерло смъртта си през 1821 г., Наполеон диктувал на генералите, придружили го в неговото изгнаничество, своите мемоари, бележки, писма и военни коментари. Впоследствие той ги редактирал собственоръчно.
Наполеон използвал годините на своето пленничество, за да обясни в писмена форма мотивите, убежденията и съмненията, определяли неговите действия; да анализира своята стратегия, трансформирала Френската революция в Първата империя, както и тактиката с която той превръща своята Велика Армия в инструмент за завладяването на Европа. Той описва своето достойно, но бедняшко детство на Корсика, започнало през 1769 г. в Аячо. Отбелязва постъпването си на 10-годишна възраст в Бриенското военно училище и разказва за своя младежки ентусиазъм към Революцията, помрачен от Терора, на който става свидетел.
Произведен в бригаден генерал на 24 години, след падането на Робеспиер Наполеон е арестуван и затворен, впоследствие освободен благодарение на добрите връзки на семейството. Низвергнат и с мизерни доходи, той планира да предложи военните си услуги на султана в Турция, когато роялистите в Париж обсаждат Конвента. Намесата на Наполеон ликвидира бунта, след което той е възнаграден с поста главнокомандващ на Вътрешната армия. Това събитие отваря пътя на кариерата му на пълководец и на неговия възход към властта.
Съставителят на настоящата книга Съмърсет де Шер е включил най-интересното от трите тома материали, диктувани от Наполеон на Света Елена, както и от неговите четиритомни „Мемоари“, издадени през 1823 г.
В интерес на достоверността разказът се води в първо лице, вместо, както е в оригиналния текст, в трето. Резултатът е завладяващо повествование, описващо живота на Наполеон с негови думи, от детството му на Корсика до поражението при Ватерло през 1815 г. Тук могат да се прочетат лични и интимни подробности, като проблемите с братята и развода с Жозефин, примесени със сведения за въстанието на Тусен-Лувертюр или отстъплението от Москва. Близо 100 подбрани репродукции превръщат книгата в детайлна и богато илюстрирана автобиография на един от най-знаменитите персонажи на световната история.

Информация за автора

Съмърсет де Шер (1911–1995) е известен писател и експерт, автор и трудове за Наполеон и Цезар, редактирал Наполеоновите мемоари за изданието от 1945 г. и „Коментарите“ на Юлий Цезар през 1951 г. Първата му авторска книга „Неизбежна буря“ излиза през 1930 г., докато той е още студент в Оксфорд. „Наполеон за Наполеон“ отбелязва неговата 60-годишна литературна дейност.

Рекламни коментари

На корицата: Жак-Луи Давид — Наполеон преминава прохода Сен Бернар, 1801 — дворец Шарлотенбург, Потсдам.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Napoleon on Napoleon: An Autobiography of the Emperor (1931)
Somerset De Chair (Editor)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2