Ърнест Клайн
Играч първи, приготви се

Записът е непълен.

Автор
Ърнест Клайн
Заглавие
Играч първи, приготви се
Тип
роман
Националност
Американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Научна фантастика
Жанр
Киберпънк, Научна фантастика, Приключенска фантастика, Роман за съзряването
Теми
Близко бъдеще, Виртуална реалност, Теория на игрите
Преводач
Катя Перчинкова
Език, от който е преведено
Английски
Година на превод
2015
Редактор
Саша Александрова
Оформление на корица
Огнян Илиев
Компютърна обработка
Митко Ганев
Издател
ИК „Intense“
Град на издателя
София
Година на издаване
2015
Печат
„Алианс Принт“
Други полета
intense — част от Локус Пъблишинг ЕООД
Носител
хартия
Печатни коли
29,5
Формат
60×90/16
Брой страници
472
Подвързия
мека
Цена
16,95 лв.
ISBN
978-954-783-223-7
УДК
820(73)-312.9
Анотация
Изумително оригинална и неустоимо носталгична, тази книга преодолява традиционните жанрове. Амбициозен и очарователен дебют — отчасти приключенска, отчасти любовна и отчасти виртуозна интерпретация на виртуалното пространство.
Годината е 2044, а реалният свят е неприветливо място. Подобно на повечето представители на човечеството, Уейд Уотс търси бягство от тягостното ежедневие, като прекарва времето си в ОАЗИС — вездесъща виртуална утопия, където можеш да си всичко и всеки, място, в което да живееш, да играеш, да се влюбваш — и това на всяка една от десет хиляди планети.
И както повечето представители на човечеството, Уейд мечтае да е онзи, който ще открие най-големия лотариен билет, скрит във виртуалния свят. Защото някъде в това гигантско виртуално игрище създателят на ОАЗИС Джеймс Холидей е заложил няколко маниакално замислени пъзела, чието разгадаване осигурява гигантско богатство — и невъобразима мощ — на онзи, който ги разгадае.
Вече години наред милиони хора се борят безрезултатно да се сдобият с наградата. И вече години наред за милиони жители това търсене е средство да избягат от действителността, потапяйки се в щастливо и завладяващо изучаване на страстта на Холидей.
Настъпва моментът, когато Уейд се натъква на първата загадка…
И изведнъж целият свят се мобилизира и хиляди конкуренти се включват в Лова. Единственият начин Уейд да оцелее, е да спечели. За тази цел той трябва да напусне безметежното си виртуално съществуване и да се впусне в реалния живот — и любов, — които винаги са го ужасявали.

Романът, завладял тринайсет класации за научна фантастика и художествена литература, издаден в 19 държави, вече е тук! Пригответе се за шеметно потапяне в попкултурата на 80-те години на XX век — блестящият дебют на Ърнест Клайн няма да ви изгуби и за миг.
Информация за автора
Ърнест Клайн е работил като готвач в ресторант за бързо хранене, чистач на риба, донор на плазма, консултант във видеотека и техническа поддръжка. Основното му занимание обаче винаги е било да бъде гийк и накрая изоставя обещаващите си потенциални кариери, за да се отдаде изцяло на любовта си към попкултурата като сценарист и артист. За голяма негова изненада, филмът му „Фенове“ (2009) се превръща в култов феномен. В наши дни Ърни живее в Остин, Тексас с жена си, дъщеря им и голяма колекция от класически видеоигри.
Рекламни коментари
Абсолютна, напълно велика! Тази книга зарадва всяка клетка в гийковското ми тяло.
Патрик Ротфус

Наистина, наистина се влюбих в _Играч първи, приготви се_… Клайн майсторски маневрира сред изобилието на попкултурата от 80-те, изстрелвайки читателя на пътешествие със светлинна скорост към едно загледано в миналото бъдеще.
Даниъл Уилсън

Пленителна и креативна… геймърите трябва да се справят с объркващи пъзели и да надхитрят целеустремени врагове във виртуален свят, за да спасят истинския. Читателите не знаят с какво се захващат.
Тери Брукс

Дългоочакваната екранизация на романа ще бъде дело на Стивън Спилбърг и вече е в процес на снимане.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Ernest Cline
Ready Player One
Copyright © 2011 by Dark All Day, Inc.
Crown Publishers, an imprint of the Crown Publishing Group,
a division of Random House, Inc., New York
All rights reserved.
Translation copyright 2015, by Locus Publishing Ltd.
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2