Пол Джонсън
Съвременността. Светът от 20-те до 90-те

Записът е непълен.

Автор
Пол Джонсън
Заглавие
Съвременността. Светът от 20-те до 90-те
Националност
Американска
Език
български
Поредност на изданието
Второ
Категория
История
Преводач
Владимир Атанасов, Димитър Матев
Език, от който е преведено
Английски
Редактор
Ангелина Пенева
Художник
Борил Караиванов
Художествен редактор
Борис Драголов
Технически редактор
Снежана Соколова
Рецензент
доц. Иван Илчев
Издател
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“
Град на издателя
София
Година на издаване
1993
Носител
хартия
Печатни коли
45,25
Издателски коли
58,82
Формат
70/100/16
Анотация

Пред вас е преработеното и допълнено издание на продължаващия да бъде национален бестселър в САЩ (продадени почти 200 000 екземпляра) за събитията, идеите и личностите от седемте десетилетия след края на Първата световна война. Първото издание на книгата излиза през 1983 г. и Ню Йорк таймс нарежда сред най-добрите книги на годината. Това издание съдържа още една последна глава и текстът е преработен и актуализиран.
Съвременността — казва авторът — започва на 29 май 1919 г., когато фотография на слънчевата еклиптика потвърждават правилността на новата теория за Вселената — Теорията на относителността на Айнщайн. По-нататък Пол Джонсън описва цялото влияние на фройдизма, основаването на първата марксистка държава, хаоса в „Стара Европа“, Аркадията на двадесетте години и новите сили в Китай и Япония. Тук са Кейнс, Кулидж, Франко, катастрофата на 29-та година, Великата депресия и Ню Диъл на Рузвелт. Описани са и последвалите войни — китайско-японската, въоръжените конфликти в Абисиния и Албания, Гражданската война в Испания, която се оказва прелюдия към огромния сблъсък на Втората световна война. Невероятните репресии и насилие на тоталитарните режими придават нови измерения на социалните и политическите проблеми, а в Германия, Русия и Китай виждаме ужасяващата страна на „социалното инженерство“.
Чърчил, Рузвелт, Хитлер, Сталин, Мао, Хирохито, Мусолини и Ганди са титаните на този период. Тук са тактиката, стратегията и дипломацията на военновременния период; разработването на ядрената енергия и използването й в Хирошима и Нагасаки; краят на Втората световна война и суровата политическа реалност на последвалия неспокоен мир. Възходът на свръхсилите — Русия и Съединените щати; появата на Третия свят; планът Маршал и Студената война; описани са Тито, Неру, Дьо Гол, Айзенхауер, Сукарно, Идън, Аденауер, Насър, Бен Гурион и Кастро. В книгата се разглежда икономическото възстановяване на Европа и Япония, екзистенциализмът, Суец, Алжир, Израел, новата Африка на Кениата, Иди Амин и апартейдът, радикализирането на Латинска Америка, годините на Кенеди, Джонсън и Виетнам, Никсън и Уотъргейт, годините на Рейгън, Горбачов и перестройката, Садам Хюсеин и войната в Залива. Тук са и Векът на Космоса, развитието на научното познание, демографическият взрив, религията на нашето време, световните икономически цикли, структурализмът, генното инженерство и социалната биология.
Проницателна, стимулираща, а често и противоречива, Съвременността съчетава в себе си факта, анекдота, инцидента и портрета в един голям широкомащабен анализ на това как се е появил съвременният век и накъде отива.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Paul Johnson
Modern times: The World from the Twenties to the Nineties
1983

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на

Корици 1