Димитър Пеев
Алиби

Автор
Димитър Пеев
Заглавие
Алиби
Издателска поредица
Библиотека „Лъч“ №9
Тип
повест
Националност
българска
Език
български
Категория
Българска криминална проза
Редактор
Димитър Добревски
Художник на илюстрациите
Благой Серафимов
Художествен редактор
Тончо Тончев
Технически редактор
Лазар Христов
Коректор
Маргарита Енгьозова
Библиотечно оформление
Милка Пейкова
Издател
Народна младеж
Град на издателя
София
Година на издаване
1966
Печат
Държавен полиграфически комбинат „Димитър Благоев“
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
4.X.1965 година
Излязла от печат
28.I.1966 година
Печатни коли
13,25
Издателски коли
10,06
Формат
1/32 84/108
Поръчка
6
Брой страници
212
Тираж
18 000
Подвързия
мека
Цена
0.56 лева
С илюстрации
да
Анотация
Както често се случва в криминалната практика, „най-ясните“ в началото на разследването случаи накрая се оказват най-сложни. Първите улики сочат „непогрешимо“ в една посока, прекалено категорично те навеждат към една единствена хипотеза.
Една жена, до вчера здрава и жизнерадостна, е намерена мъртва в стаята й. Още първият оглед показва, че тя е била удушена. Престъпникът може да бъде само един — нейният ревнив годеник, който изчезва веднага след убийството.
Но всяка нова крачка към истината разкрива странични пътеки, предлага изненадващи хипотези. Все нови и нови хора се оказват намесени в живота на убитата и всеки от тях би могъл да бъде престъпникът, ако не съществуваха останалите. Но убиецът е само един от тях. Трябва ли да се вярва на категоричните улики и не е ли именно тяхната категоричност най-вярната следа за разкриването на истината? Та нали ловкият, пресметлив престъпник, освен да души, трябва да умее и да създава „улики“!
Фактите в това следствие сякаш са затъмнени от някаква сянка, сянка на един друг, неизвестен и неуловим, която закрива истината. Кой хвърля тази сянка?
Колкото броят на заподозрените се разширява, толкова повече нови разузнавачи се включват в битката за разкриването на истината. Борбата с престъпността е твърде тежка и отговорна, за да бъде изнасяна от единици. За истината могат успешно да воюват само добре организирани колективи. Тази повест е посветена на героичния и всеотдаен труд на органите, които се борят с престъпността.
Рекламни коментари
Десетият номер на библиотека „Лъч“ е „Майорът от SS“ Спомени на разузнавача от Борис Недялков
Въведено от
gogo_mir
Създадено на
Обновено на

Корици 3