Лейф Г. В. Першон
Онзи, който убие дракона

Автор
Лейф Г. В. Першон
Заглавие
Онзи, който убие дракона
Издателска поредица
Съвременни трилъри
Авторска серия
Еверт Бекстрьом №2
Тип
роман
Националност
шведска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трилър
Преводач
Росица Цветанова
Език, от който е преведено
шведски
Година на превод
2014 (не е указано)
Художник
Jorn H Moen
Технически редактор
Симеон Айтов
Стилов редактор
София Бранц
Коректор
Колибри
Оформление на корица
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
„Ибис“
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36, 1000
Печат
„Инвестпрес“ АД
Носител
хартия
Излязла от печат
01.09.2014
Печатни коли
26,50
Формат
84×108/32
Брой страници
424
Подвързия
мека
Цена
19,00 лв.
ISBN
978-619-150-306-3
УДК
839.7-312.4
Анотация
Неподражаемият антигерой комисар Еверт Бекстрьом се е сдобил с убийство за разследване. Най-очебийните открития на полицаите от Солна по време на предварителния оглед на местопрестъплението са: вратовръзка с петно от сос, чугунен капак на тенджера и най-обикновен чук с пречупена дръжка. Изобщо не е необходимо човек да бъде следовател, за да прозре, че по всяка вероятност това са оръжията на едно твърде обичайно убийство — пречукан пияница. Стига само да притежава очи, за да гледа, и достатъчно здрав стомах да понесе гледката. Въпреки че строгите предписания на лекаря (който настоява Бекстрьом да промени нездравословния си начин на живот) заплашват да навредят на иначе безотказните му анализаторски способности, комисарят забелязва в случая нещо гнило, което прави разрешаването му непосилна задача за редовите му колеги. Наложителна е именно неговата намеса и служебното оръжие трябва да му бъде върнато — на всяка цена.
Информация за автора
Любимецът на литературната критика и на четящата аудитория в Швеция Дейф Г. В. Першон (р. 1945) има зад гърба си три десетилетия като автор на криминални романи, обагрени с хумор, преминаващ в сатира.
Освен бележит писател Лейф Г. В. Першон е и най-известният криминолог на Швеция, преподавател в шведската Полицейска академия и редовно консултира полицаите, разследващи тежки престъпления. Специалист от такъв ранг неминуемо вижда язвите в съвременното общество и съвсем закономерно вплита тази проблематика в своите романи. Защото скандинавският криминален роман не е просто поредното убийство, разплетено след дежурните перипетии, а сложна критика и вивисекция на съвременния човек, задълбочено вглеждане в ценностната му система.
Першон е носител на няколко престижни литературни награди, в това число „Стъклен ключ“ за най-добър скандинавски криминален роман, и е трикратен лауреат на наградата на Шведската академия на криминалните автори.
Бележки
Празни страници: 4.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Leif GW Persson
Den som dödar draken (2008)
Въведено от
WizardBGR
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии
Промени
Чужди рафтове

Корици 2